/Kazalište Žar ptica započelo s projektom inkluzije djece s poteškoćama: ‘Želimo biti otvoreni za svako dijete’

Kazalište Žar ptica započelo s projektom inkluzije djece s poteškoćama: ‘Želimo biti otvoreni za svako dijete’

Gradsko kazalište Žar ptica je jučer u 10 sati s predstavom “Mala Frida” obilježilo početak velikog projekta kojim namjerava postati sveobuhvatno inkluzivno kazalište, dostupno i otvoreno za svako dijete. 

“Kako je kazalište mjesto gdje se pričaju priče, izražavaju emocije i razvija mašta, želja nam je – djeci s poteškoćama omogućiti da ravnopravno, s ostalim svojim vršnjacima, sudjeluju u tom kreativnom procesu. Želimo da naše kazalište bude mjesto u kojem će djeca zajedno gledati, istu predstavu – ali svako na svoj različit način,” kaže nam voditeljica projekta Milanka Čolović.

“U dogledno vrijeme cilj nam je, određene predstave i pristupnu infrastrukturu, prilagoditi potrebama djece s poteškoćama, educirati se o inkluzivnim praksama i  surađivati s obrazovnim i stručnim  institucijama, udrugama i organizacijama u  lokalnoj zajednici, koji se bave djecom s poteškoćama i njihovim obiteljima,” naglasio je ravnatelj kazališta Žar ptica Drago Utješanović simbolično otvarajući ovaj projekt.

Predstava o slikarici Fridi Kahlo

Neposredno iza Međunarodnog dana dječjih prava (20. studenog) i ususret Danu invalivida (3. prosinca) – početak procesa inkluzije obilježen je predstavom “Mala Frida” autorskim projektom Anice Tomić i Jelene Kovačić -o djetinjstvu poznate slikarice Fride Kahlo, koja je i sama bila tjelesno oštećena.

Uz Ured za kulturu i civilno društvo i Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, u projekt su se uključili i Hrvatski savez slijepih, Kazalište za slijepe i slabovidne Novi život, Hrvatski savez gluhih i nagluhih, Udruga Down – Zagreb.

U publici su uz djecu iz redovitih osnovnih škola, bila i djeca s oštećenjima vida iz Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te djeca s oštećenjima sluha iz Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, koja su predstavu pratila uz pomoć audio deskripcije i znakovnog jezika, potom djeca s Downovim sindromom, djeca s tjelesnim oštećenjima iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak i Centar za rehabilitaciju Silver.

mšm

Foto: Nikola Zoko