/‘MALI TIM VELIKA SRCA’ U riječkoj pučkoj kuhinji topli obrok kuhaju za oko 300 potrebitih: ‘Nije nam teško, važni su osmjesi na licima’

‘MALI TIM VELIKA SRCA’ U riječkoj pučkoj kuhinji topli obrok kuhaju za oko 300 potrebitih: ‘Nije nam teško, važni su osmjesi na licima’

U riječkoj pučkoj kuhinji svoj topli obrok dnevno dobiva tristotinjak potrebitih korisnika. Troškovi su kuhinji zbog poskupljenja hrane i energenata narasli za tristo posto, ali zahvaljujući sredstvima iz gradskog proračuna i dobroti volontera, čini se da joj budućnost nije ugrožena.

Tanja za potrebite kuha već petnaest godina. Neno se ovom malom timu velika srca priključio lani. Velik posao, nimalo lak, no znajući da njime mogu izmamiti osmijeh na lice potrebitih, ništa im, kažu, nije teško. Ni njima, ni cijelom timu. 

“Dnevno se kuha 5-6 menija, danas je npr. juha od rajčice s rižom, pohana piletina, fino varivo, krumpir, zelena salata i desert”, govori voditelj Damjan Miletić za HRT.

Dnevno ovi ljudi pripreme oko 1300 obroka, dio za korisnike pučke kuhinje, dio za škole, vrtiće i kako ih nazivaju “samoplatiše”. Riječ je o starim i nemoćnima čije obrok sufinanciraju gradovi i općine, a za koje se cijena nije mijenjala od studenoga prošle godine. 

“Mi Pučku kuhinju kuhano svaki dan, svih sedam dana u tjednu, s tim da za blagdane i vikende dajemo lunch pakete”, poručila je Petra Šuljić, ravnateljica GD Crvenog križa, Rijeka.

Bez obzira na poskupljenja hrane i energenata, kuhinja će i dalje normalno funkcionirati jer ju financira Grad Rijeka koji je osigurao dodatna sredstava.

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija