/‘OSJETIMO ŽIVOT’ Program za slijepu djecu i odrasle koji ih potiče na povećanje socijalne uključenosti

‘OSJETIMO ŽIVOT’ Program za slijepu djecu i odrasle koji ih potiče na povećanje socijalne uključenosti

Udruga slijepih Međimurske županije s 1. lipnjem 2021. godine započela je s provedbom druge godine trogodišnjeg programa “Osjetimo život”, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Navode da će se program provoditi do 31. svibnja 2023. godine.

Partner na programu je Centar za socijalnu skrb Čakovec, a suradnici su i Međimurska županija, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Radio 1.

Opći cilj programa je potaknuti slijepu djecu i odrasle slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi programa su:

•          osigurati integraciju za slijepu djecu kroz organiziranje aktivnosti slobodnog vremena,

•          osigurati dostupne i kvalitetne socijalne usluge te aktivnosti za odrasle slijepe osobe.

“Kontinuirano se provode usluge i aktivnosti koje pridonose prevenciji institucionalizacije slijepe djece (podrška roditeljima i pomoć pri uključivanju slijepe djece u programe odgoja i obrazovanja (integracija)) te usluge i aktivnosti koje pridonose prevenciji institucionalizacije i većoj kvaliteti života slijepih osoba (psihosocijalna podrška kod pružatelja usluge, inovativne socijalne usluge i modeli u zajednici koji pridonose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom, radno-okupacijske aktivnosti u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina)”, stoji u priopćenju.

Početak provedbe druge godine programa obilježen je nordijskim hodanjem, aktivnošću na koju se rado odazivaju članovi svakog utorka, priopćili su iz Udruge.

bkk

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije