/Sršen o akciji ozelenjavanja koja će pomoći osobama s amputacijom: ‘Nadam se da će ovo biti tek početak’

Sršen o akciji ozelenjavanja koja će pomoći osobama s amputacijom: ‘Nadam se da će ovo biti tek početak’

“Htjeli smo pružiti terapiju ljudima, ali i razvijati ekološku svijest o tome kako trebamo saditi biljke i kako svatko na svoj način može doprinijeti očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Svaka osoba koja zasadi jednu biljku doprinese ekološkoj svijesti”, rekla nam je Ana Sršen o jedinstvenoj akciji ozelenjavanja Zavoda za rehabilitaciju u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. 

Akcijom sadnje prazan prostor Zavoda oplemenit će više od 30 lončanica te 90 trajnica začinskog bilja, koje će na brigu i njegu biti dane pacijentima. U organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije tako će se u četvrtak, 12. listopada s početkom u 9 sati održati ova hvalevrijedna akcija.

Ona je dio projekta “Zelena snaga” koji se financira i realizira u okviru Ininog Zelenog pojasa. Projekt je službeno započeo 1. srpnja, a provodit će se do kraja ove godine u suradnji s Klinikom, INA Klubom volontera i Agronomskim fakultetom. Cilj projekta jest osigurati nabavu biljaka trajnica te omogućiti pacijentima brigu o biljkama uvodeći tako hortikulturnu terapiju u rehabilitacijski proces sa svrhom poboljšanja njihova zdravstvenog stanja i osjećaja zadovoljstva vlastitim životom te stjecanja novih vještina. 

Više o samoj akciji, počecima i ideji te pozitivnim učincima ovakve terapije na pacijente, ali i na sam okoliš odlučili smo upitati Anu Sršen, četverostruku paraolimpijku i predsjednicu udruge UAZ.

Pozitivan utjecaj

“Htjeli smo se uklopiti u temu natječaja, a da istovremeno pomognemo ljudima s amputacijom koji se trenutno nalaze na rehabilitaciji. Tu se obično radi o prvom dobivanju proteza, stoga im je posebno teško. Smatrali smo da je sađenje biljaka izvrstan način da vide ljepotu u malim stvarima, da nastave živjeti i da znaju da bez obzira na tešku situaciju u kojoj se nalaze još uvijek mogu brinuti o drugima”, započela je Sršen o samoj ideji za akciju ozelenjavanja.

Dodala je da su i više nego zadovoljni odazivom volontera.

“Bio je izuzetan odaziv volontera koje sutra, nažalost, nećemo sve moći primiti jer ih je prevelik broj. Smatram da su u ovome projektu vidjeli nešto smisleno. Veselimo se sutrašnjem danu jer vjerujemo da će ljudi koji borave u Zavodu za rehabilitaciju kroz taj lijepi ambijent koji ćemo im ostaviti lakše prebroditi bolničke dane.”

Naglasila je i to kako je pozitivni utjecaj hortikulturne terapije u rehabilitacijskom procesu već potvrđen kroz brojna istraživanja i o tome su napisani brojni znanstveni članci.

“U inozemstvu se često koristi i pokazuje izvrsne rezultate. Koliko je meni poznato, u Hrvatskoj se još ne provodi i ovim projektom želimo uvesti hortikulturnu terapiju u Zavod na mala vrata, s nadom da će ovaj primjer biti tek početak primjene terapije biljem u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj”, rekla je.

Marko je znanstvenik čija je inovacija postigla svjetski uspjeh: ‘Pametna tableta za biljke štiti okoliš i zdravlje’

Podizanje ekološke svijesti

Na naš upit u kojoj mjeri projekt pridonosi očuvanju okoliša i podizanju ekološke svijesti, odgovorila je:

“Apsolutno je povezan i s brigom o okolišu. Nismo upoznati da nešto poput ove akcije postoji u Hrvatskoj. Htjeli smo pružiti terapiju ljudima, ali i razvijati ekološku svijest o tome kako trebamo saditi biljke i kako svatko na svoj način može doprinijeti očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Svaka osoba koja zasadi jednu biljku doprinese ekološkoj svijesti. Naime, kada netko sam zasadi biljku bolje se o njoj brine. Tu se dakle prožima ekologija i terapija”.

Dodala je kako akciju provode u suradnji s Agronomskim fakultetom te su zajedničkim snagama došli na ideju o sadnji biljka. Osvrnula se i na to kako će izgledati sama akcija te tko će sve sudjelovati.

“Svi koji se nalaze na odjelu i koji su u mogućnosti će se priključiti akciji – pacijenti, ali i bolničko osoblje koje tamo radi, od liječnika i medicinskih sestara do ostalog osoblja poput kuharica i čistačica. Očekujemo da će cijeli dan biti posvećen sadnji. Također, želim istaknuti da ćemo mi nastaviti s edukacijama. Studenti i profesori Agronomskog fakulteta će i nakon same akcije dolaziti u Zavod i nastaviti podučavati ljude o brzi za biljke.

Za kraj je poslala ohrabrujuću poruku svima koji se susreću s amputacijom.

“Sve osobe s amputacijom pozivam da se uključe u Udrugu osoba s amputacijom Grada Zagreba i Zagrebačke županije bez obzira od kuda su jer kroz projekte koje razvijamo nastojimo utjecati na kvalitetu njihovog života. Neka posjete našu stranicu i pogledaju čime se bavimo te nam se pridruže”, poručila je Ana Sršen.

Podsjetimo, u akciji sadnje u Zavodu posadit će se 30 trajnica-lončanica kojima će se ozeleniti unutarnji prostor Zavoda te 90 trajnica začinskog bilja koje će se postaviti na trenutno još ogoljele balkone pacijenata koji dolaze na rehabilitaciju nakon amputacije. 

U nastavku provedbe projekta provest će se i edukacija o njezi bilja za pacijente kako bi pacijenti stekli znanja o brizi za biljke. Prvi je to projekt pokušaja uvođenja terapije biljem u Hrvatskoj, a vjerujemo kako neće biti posljednji.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Zeleno nije samo moda!” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.