/Svjetski dan prve pomoći: ‘Minute prije dolaska hitne medicinske pomoći ključne su za preživljavanje!’

Svjetski dan prve pomoći: ‘Minute prije dolaska hitne medicinske pomoći ključne su za preživljavanje!’

Svake druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Na taj dan promovira se važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, obilježit će Svjetski dan prve pomoći na Cvjetnom trgu gdje će biti održane pokazne vježbe prve pomoći te radionice prve pomoći za najmlađe.

Vježbe će se održavati u subotu, 9. rujna 2023. godine od 9 do 12 sati na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu).

Vježbe i radionice

Uz pokazne vježbe i radionice, mladi Crvenog križa Zagreb tijekom cijelog prijepodneva građanima će prikazivati šminkanje ozljeda i zbrinjavanje istih, a liječnici Crvenog križa Zagreb prikazivat će kardiopulmonalnu reanimaciju i uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD uređaja).

Na Cvjetnom trgu bit će nazočni i ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba dr. Tatjana Pandak te voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje Grada Zagreba dr. Ivana Đerek Dubravčić.

Besplatna edukacija

Ujedno, u istom terminu, u subotu 9. rujna 2023. godine od 9 do 12 sati, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u svojim prostorima na adresi Ilica 223, održat će edukaciju prve pomoći za građanstvo. Edukacija je potpuno besplatna!

Zajednicu je iznimno važno podučiti vještinama potrebnima za neposredan odgovor u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće. Svrha ove edukacije je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među našim sugrađanima, kako bi mogli pravovremeno i na pravilan način pružiti prvu pomoć.

Takav oblik pomoći na licu mjesta od vitalne je važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe. Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje neodgodivih stanja prve su karike u lancu preživljavanja, a kvaliteta prvog odgovora snažno ovisi o odgovarajućim znanjima i postupcima. Minute prije dolaska hitne medicinske pomoći ključne su za preživljavanje!, poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te pozvali sve građane na besplatnu edukaciju.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija