Približava se advent, što znači da će se manje gledati broj na vagi, a više uživati u finoj domaćoj hrani.
Ušećereni bademi, mendule u cukru, broštulane mendule ili kako god ih zovete, stari su dalmatinski slatkiš koji je posljednjih godina nepravedno zapostavljen. Bademi u šećeru odličan su desert, a stari ljudi govore da najbolje pašu uz čašu dobrog crnog vina.
Na YouTube kanalu Kuhari, prije 14 godina, snimili su dida Tihu koji je podijelio recept svoje majke. “Ovaj recept sam naučio prije 70 godina. Recept je od moje matere, a to su mendule u cukru. Bila je to slastica koju su ljudi radili sami s malo troška. Na vagu staviš jedan omjer mendula, vode i cukra. Sve mora biti iste težine”, kaže Tiho u videu.

Foto: Pixabay, ilustracija
‘Bademi moraju pokupiti sav cukar’
“To se sve stavi zajedno kuhati i kad voda ishlapi, onda morate stalno miješati dok sve mendule ne pokupe cukar. Ako se stvori tvrda kora oko mendula, onda treba vatru pojačati da se cukar rastopi i pokupi sve ono što je na tavi. Kada je gotovo, istrese se na foliju i hladi. Ja bih to servira gostima nakon što se najedu pečene janjetine na ražnju”, govori u videu dida Tiho.
Vlado vozi Bubu više od 50 godina i ne razmišlja o promjeni: ‘Bila je to ljubav na prvi pogled’
Moderne domaćice ponekad dodaju malo ruma, cimeta ili vanilin šećera. Kako god da ih napravite, važno je da ih stalno miješate kako se bademi ne bi zalijepili jedan za drugi. Bilo da ih, kao dida Tiho, servirate nakon fine pečene janjetine ili nekog drugog specijaliteta, svakako ćete uživati, piše Direktno.hr.
mšm
Foto: Pixabay, ilustracija










