/FOTO – Umirovljenici ispred Vlade poručili: Nećemo čekati da nas još 10.000 izgubi pravo na zdravlje!

FOTO – Umirovljenici ispred Vlade poručili: Nećemo čekati da nas još 10.000 izgubi pravo na zdravlje!

“Predugo nas varaju i obećavaju povećanje cenzusa, a 15 godina je doista granica strpljepnja koju nećemo dopustiti da se prijeđe. Ove godine mora biti postignut dogovor oko novog prihodovnog cenzusa jer čekati da novih 10.000 umirovljenika izgubi pravo na zdravlje znači smrtnu presudu za umirovljenike”, poručila je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) nakon današnjeg prosvjeda umirovljenika ispred Vlade na Markovu trgu.

Zbog ignoriranja njihovih zahtjeva da se poveća cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje, umirovljenici su se okupili u četvrtak u 9.30 sati kako bi uručili otvoreno pismo Vladi. Nosili su i brojne transparente koji jasno izražavaju njihove stavove: “Dobiješ 50 kuna, gubiš 70 kuna”, “Naše zdravlje nije populizam”, “Sve raste samo cenzus ne”, “Elita, čekate da umremo!”, “Cenzus = linija siromaštva”, “Sramota! 15 godina čekanja na novi cenzus” i “Protiv poskupljenja dopunskog osiguranja”.

Na naš upit jesu li zadovoljni prosvjedom, Jasna A. Petrović je odgovorila:

“Super, što se nas tiče. Lovili smo razne ministre, no oni najvažniji za ovaj problem nisu se pojavili ispred Vlade. Premijer Andrej Plenković ili nije došao ili je ušao na sporedni ulaz. Nisu se pojavili niti ministri zdravstva i financija – Milan Kujundžić i Zdravko Marić. Također, nije bilo niti ministra rada Josipa Aladrovića, no uručili smo naš dopis tajnici kabineta premijera Plenkovića.”

Petrović je poručila kako će umirovljenici prosvjedovati ispred Vlade i sljedeći četvrtak sa svojim transparentima, a u međuvremenu će pratiti ima li kakvih naznaka bilo kakvog dogovora oko cenzusa.

“Mi smo osmi u EU po smrtnosti koja se mogla spriječiti pravovremenim liječenjem. Ako umirovljenici ne mogu doktoru jer nemaju dopunsko osiguranje, posljedice će biti loše po umirovljenike, ali i po zdravstveni sustav. Ako se dogodi da pacijentu bolest uzme maha, to će više koštati zdravstveni sustav. No očito nitko od vladajućih o tome ne razmišlja”, poručila je za kraj predsjednica SUH-a.

Podsjetimo, predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u srijedu su najavili da će održati prosvjedno uručivanje otvorenog pisma Vladi u četvrtak u 9.30 sati na Trgu svetog Marka ispred zgrade Vlade. Razlog je ignoriranje zahtjeva umirovljenika da se poveća cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje.

U otvorenom pismu Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću upozoravaju kako se prihodovni cenzus nije mijenjao još od 2004. godine i samo u posljednjih godinu dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo je čak 10 tisuća umirovljenika. SUH je više puta tražio od vladajućih da riješe taj problem, no dobivali su samo obećanja od kojih na kraju nije bilo ništa.


Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: SUH