/‘IZOLIRANI ZBOG EPIDEMIJE’ Ministarstvo domovima za starije zabranilo posjete zbog korona virusa!

‘IZOLIRANI ZBOG EPIDEMIJE’ Ministarstvo domovima za starije zabranilo posjete zbog korona virusa!

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svim pružateljima usluga socijalne skrbi proslijedilo je Naputak o postupanju Ministarstva zdravstva te Preporuku postupanja prema specifičnim mjerama zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako bi se spriječilo širenje korona virusa, ali i zbog epidemije gripe, Krizni stožer Ministarstva zdravstva smatra da je opravdana zabrana posjeta u ustanovama za starije i nemoćne osobe, djecu i mlade. Ministar Vili Beroš ovaj je naputak proslijedio Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ono ga je proslijedilo dalje svim ustanovama, piše Mirovina.hr.

Posjete u domovima su po novom zabranjene zbog trenutne epidemiološke situacije s korona virusom u Hrvatskoj, od kojega je službeno oboljela već sedma osoba.

Domovima su proslijeđene i preporuke za zaštitu od korona virusa iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u ustanovama socijalne skrbi.

Štićenici koji su unazad 14 dana doputovali iz zahvaćenih područja; Kine, Hong Konga, talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, Japana, Irana, Singapura i Južne Koreje trebaju biti pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i u samoizolaciji tijekom 14 dana.

Ako nisu bili u kontaktu s oboljelima, sobu u domu mogu dijeliti s drugim osobama, ali ne smiju je napuštati i koristiti zajedničke prostorije. Ako su bili u kontaktu s oboljelima, ali ne pokazuju simptome bolesti, u sobi moraju biti same ili u organiziranoj karanteni.

Štićenike koje dolaze iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma; povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju i kratak dah, neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, piše u preporuci HZJZ-a.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija