/Najstarija stanovnica Prvića u srcu krije pjesmu iako nije zaboravila dvije godine koje je provela u logoru

Najstarija stanovnica Prvića u srcu krije pjesmu iako nije zaboravila dvije godine koje je provela u logoru

Gospođa Perla najstarija je žena na otoku. Ljetos je proslavila 94. rođendan. Nekoliko mjeseci ranije, uz sinove, kćeri i unuke koji ju obilaze, dobila je pomoć vrijednih ruku 58-godišnje gerontodomaćice Jelene s kojom je postala i prava prijateljica.

Antica Gradiška (94), od milja zvana Perla, najstarija je otočanka na Prviću. U malenoj i trošnoj kućici uz more podiže se još nekako na noge. Pamćenje je nepogrešivo služi, čuje besprijekorno, ali s vidom je već malo teže. Unatoč tomu, od njezinih starinskih receptura za fritule i brudet i danas rastu zazubice, piše mirovina.hr.

‘Kako sam preživjela logore? Ne znam, jedino čudom’

Bez supruga je ostala još početkom 90-ih, a pod stare dane tu su, koliko mogu, dva sina, dvije kćeri i četvero unuka. Ipak, posljednjih mjeseci baka Perla dobila je hvalevrijednu pomoć, 58-godišnju gerontodomaćicu Jelenu Samohod. Kroz projekt “Zaželi” angažman je dobro došao i jednoj i drugoj. Zaslužna je za to lokalna udruga Otok.

A ispričati bogme ima što. Ni 80 godina kasnije zaboravila nije dvije godine koje je provela u koncentracijskim logorima, najprije na Molatu gdje je 1942. godine kao 15-godišnja djevojčica završila s majkom. Bila je to odmazda za brata partizana. Tri i pol mjeseca kasnije, odvedeni su u Italiju gdje su gladni i žedni preživjeli sveukupno dvije godine, sve do pada fašizma.

Danas ova gospođa živi od suprugove radničke mirovine. Name se što, kaže, požaliti, ali nije sve u novcu. Nešto je i u srcu, a u njemu krije pjesmu.

Tako je pokrenula neformalno kulturno-umjetničko društvo na Prviću. Sa smotra u Šibeniku i na Zlarinu vratili su se kao pobjednici, a pjesma joj ni danas ne silazi s usana.

bkk

Foto: Unsplash/ilustracija