/‘NEMAJU ZAŠTITNE OPREME’ Medicinske sestre iz domova za starije: Istu masku nosimo po tjedan dana

‘NEMAJU ZAŠTITNE OPREME’ Medicinske sestre iz domova za starije: Istu masku nosimo po tjedan dana

Hrvatska komora medicinskih sestara prošloga tjedna reagirala je na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je kazao kako “u ustanovama socijalne skrbi nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika”. Oni pak tvrde da ih je čak 1.800 – medicinskih sestara i tehničara. Jučer su objavili i rezultate istraživanje koje otkriva s kojim se svim problemima susreću u svom radu, a jedan od važnijih je činjenica što i dalje nedostaje zaštitne opreme.

Zbog problematičnih informacije koje je Komora dobila s terena, proveli su i istraživanje koje su jučer predstavili javnosti. U istraživanju HKMS-a sudjelovalo je skoro 400 medicinskih sestara i tehničara (395 ispitanika). U sustavu socijalne skrbi, dakle u državnim i privatnim ustanovama radi više od 1.800 medicinskih sestara – od domova za starije, domova za djecu, do domova za psihički bolesne i za osobe s tjelesnim ili intelektualnim oštećenjima. Cilj istraživanja bio je dobiti osnovni pregled situacije vezano za epidemiju korona virusa u ustanovama socijalne skrbi i uočiti ključne probleme. U anketi su sudjelovale medicinske sestre iz svih županija, a više od 60% ih radi upravo u domovima za starije, prenosi Mirovina.hr.

Istraživanje je pokazalo da dio medicinskih sestara još uvijek nema niti maske ni rukavice.

Osobna zaštitna oprema i dalje nije osigurana u svim ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, jer čak 20 % medicinskih sestara na radnom mjestu nema kiruršku masku, dok čak 43 % nema zaštitnu odjeću. Više od mjesec dana nakon izbijanja epidemije Covida 19 u Hrvatskoj četiri posto ovih zdravstvenih djelatnika još uvijek nema niti zaštitne rukavice. Sve ustanove se nisu snabdjele s dovoljno dezinfekcijskih sredstava jer 16 posto anketiranih kaže da ih nema. Jedna od medicinskih sestara situaciju sa zaštitnom opremom u svojoj ustanovi ovako je opisala: „Istu kiruršku masku nosimo po tjedan dana”.

Istraživanje otkriva da su ravnatelji domova sestra, koje su zbog reorganizacije rada u timovima završile mjesec s nedovoljnim fondom sati (ili su bile u samoizolaciji) – oduzimali dane godišnjeg odmora. To je potvrdilo 24% ispitanih sestara koje su završile u samoizolaciji, kao i 37% medicinskih sestara koje su imale manji fond sati. Komora će o hitno od Ministarstva socijalne politike zatražiti ispravljanje ovakvog zakidanja njezinih članica kod obračuna plaća.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija