/‘OTVORENI POZIV VLADI RH’ Problem sve većeg broja umirovljenika koji su zahvaćeni siromaštvom ne dopušta odlaganje i čekanje

‘OTVORENI POZIV VLADI RH’ Problem sve većeg broja umirovljenika koji su zahvaćeni siromaštvom ne dopušta odlaganje i čekanje

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske pozivaju Vladu Republike Hrvatske da žurno obnovi rad svog savjetodavnog tijela – Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kako bi se u njemu nastavio dijalog koji se potvrdio kao nezaobilazno mjesto socijalnog partnerstva Vlade i najvećih umirovljeničkih udruga

Problem sve većeg broja umirovljenika koji su zahvaćeni siromaštvom ne dopušta odlaganje i čekanje, jer to pitanje Matica i Sindikat umirovljenika smatraju prioritetnim za rješavanje te predlažu Vladi da se odmah iznađe povoljnija formula za usklađivanje mirovina kako bi se zaustavio drastičan pad prosječnih mirovina u odnosu na prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, koji sada iznosi samo 37,9 posto.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna linija rizika od siromaštva u Republici Hrvatskoj iznosi 2710 kuna. Budući da je prosječna mirovina, stečena temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju samo 2525 kuna, time se definitivno potvrđuje da je najveći broj umirovljenika već potonuo u ozbiljno siromaštvo. Točnije, više od 703 tisuće ili 61 posto svih umirovljenika, bez umirovljenih prema posebnim propisima i privilegijama, imaju mirovine ispod linije siromaštva. Svaki umirovljeni samac, a to su većinom žene, s mirovinom nižom od 2710 kuna je službeno – siromah!

Prema novim podacima Državnoga zavoda za statistiku prosječna neto plaća za mjesec svibanj, isplaćena u lipnju ove godine, iznosila je 6655 kuna. U Programu Vlade RH koji je prihvatio Hrvatski sabor najavljeno je da će u ovom mandatu prosječne neto plaće doći na razinu od 7600 kuna, odnosno na oko 1000 eura, a minimalna plaća će biti povećana sa sadašnjih 3250 na 4250 kuna.

Sabor je usvojio i plan da se mirovine u idućem četverogodišnjem mandatu povećaju za deset posto, što znači da bi prosječna mirovina za četiri godine iznosila samo 2777 kuna.

Razlika između prosječne mirovine i prosječne plaće bila bi 4823 kune. K tome, s najnovijim podacima o indeksu usklađivanja mirovina od samo 1,41 posto, jasno je da će se teško dohvatiti obećano usklađivanje. Znači da bi mirovine i dalje ozbiljno padale u odnosu na prosječne, ali i minimalne plaće.

Po tome bi na kraju mandata prosječna mirovina u odnosu na prosječnu neto plaću iznosila bijednih 36,5 posto. Već u ovom trenutku smo na samom dnu Europske unije, a što će biti za četiri godine?

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika iznose zahtjeve kroz savjetodavno tijelo Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao i u neposrednom dijalogu, pomažu Vladi da realno ocijeni u kojoj su situaciji umirovljenici, te koja su moguća rješenja za poboljšanje njihovog materijalnog i društvenog položaja.

bl

Foto: Pixabay