/Ovaj 65-godišnjak svaki dan vozi 30 km kako bi radio na zemlji: Itekako se isplati, a i nigdje se ne spava ljepše nego ovdje

Ovaj 65-godišnjak svaki dan vozi 30 km kako bi radio na zemlji: Itekako se isplati, a i nigdje se ne spava ljepše nego ovdje

Kad vam je poljoprivreda strast, nije vam teško do zemlje voziti i 30 kilometara kako biste radili posao koji volite. Uspijeva to Boži Odaku, vitalnom 65-godišnjaku. 

On živi u kući kod bolnice na Svetom Duhu u Zagrebu, a preko oglasnika je kupio zemlju u Donjem Desincu i 5. svibnja prošle godine došao je onamo. Cijena je, kaže, bila vrlo povoljna – 25.000 kuna za 4600 kvadrata. Zemlja je bila zarasla u kupinu, ambroziju… Ubrzo se bacio na posao.

“Nakon tri dana krenula je sadnja”, kaže.

Na zemlju dolazi svako jutro. Od paleta iz otpada tvrtke iz Rakova Potoka složio je kućicu koja je prvotno bila namijenjena držanju alata, ali si je u međuvremenu u njoj složio i krevet kako bi na zemlji mogao prespavati kad ne želi ići kući. 

Screenshot HRT

“Nigdje se ne spava ljepše nego ovdje”, kaže Božo za HRT.

U ovaj je poduhvat primarno krenuo kako bi njegova obitelj ima što zdravo jesti. Međutim, pojavili su se viškovi, pa je krenuo i s prodajom.

“Proizvodim preko 20 vrsta povrća, ali je težište na rajčici. Sve povrće se uzgaja strogo, strogo ekološki. Uzgajam povrće za sebe, svoje unuke, obitelj, a onda viškove prodajem drugima. Tih viškova je sada već 95 posto od ovoga što proizvodim”, kaže Božo.

Komercijalnim dijelom posla bavi se sin Domagoj.

“Na temelju mail liste koju radim prodajemo naše povrće. Kontaktiram s kupcima, vozim im dostave”, kaže Domagoj Odak.

Božo Odak otkriva kako mu smeta kad ljudi kažu – ne isplati se.

“Ljudi, jako se isplati! Ja sam u prvoj godini za čas isplatio i zemlju, i bunar… Mladim ljudima predlažem – obitelj s ovoliko zemlje može izvrsno živjeti. Vjerujte, zaradit ćete više od prosječne plaće u Hrvatskoj. Usudite se”, poručuje Božo Odak.

bl

Foto: Unsplash ilustracija/screenshot HRT