/Samo nebo im je granica: Umirovljenici montiraju filmove i pišu scenarije!

Samo nebo im je granica: Umirovljenici montiraju filmove i pišu scenarije!

U sklopu projekta “Samo nebo nam je granica”, sinjski umirovljenici razvijaju nove vještine. Radi se o inovativnoj  školi medijskog i filmskog opismenjavanja za odrasle osobe starije od 54 godine. Umjetnička udruga iz Zagreba Bacači Sjenki, u suradnji s partnerima “Kulturno umjetničkim središtem” iz Sinja te “Kulturno prosvjetnim društvom Sloga” iz Pakraca krajem srpnja prošle godine započeli su s provedbom svog prvog projekta iz Europskog socijalnog fonda.

U prostoru Galeriji Sikirica u Sinju započele su majstorske filmske radionice. Prva majstorska radionica Filmska montaža započela je u ponedjeljak 15. travnja i trajat će do petka 19. travnja.

Radionica istrađuje pristupe u montaži kroz teoriju i praktičan rad. Polaznici tijekom radionice gledaju filmove i obraćaju pozornost na detalje koje možda ranije nisu primjećivali – od slike, zvuka, ritma, prijelaze između kadrova i filmske planove, piše Mirovina.hr.

Montažu započinju proučavanjem materijala koji su snimili tijekom napredne filmske radionice, nakon čega odabiru kadrove i montiraju ih u smislenu cjelinu. Sve to rade pod mentorstvom mlade filmske redateljice Dalije Dozet.

Uče pisati filmski scenarij

U drugoj radionici polaznici uče osnove Izrade scenarija za kratki igrani film. Ta radionca će se održati sljedećeg mjeseca, od 6. do 10. svibnja, također u prostorima Galerije Sikirica.

Polaznici će kroz praktičan rad i vježbe biti upoznati s procesom nastanka scenarija, izvodit će scene iz scenarija koje nastaju na radionici, a bit će i rasprave o konkretnim primjerima i karakteristikama dobrog i lošeg scenarija. U sklopu učenja o scenarijima, održat će se i dramske vježbe.

Vodit će ih mlada scenaristica i dramaturginja Anita Čeko, koja će im pomoći napisati prvi scenrij za kratki film.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja djeluje u području umjetnosti i kulture. Jedan od njihovih najznačajnijih projekata u zadnjih osam godina je FROOOM! – interdisciplinarni program medijskog i filmskog opismenjavanja djece i mladih koji uspješno provode i u Sinju.

mšm/mirovina.hr

Foto: FB