/Sindikat umirovljenika traži hitnu korekciju cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje

Sindikat umirovljenika traži hitnu korekciju cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražio je u četvrtak povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje za 18,1 posto. Zbog usklađivanja mirovina brojni umirovljenici ostat će bez prava na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, upozorava SUH u priopćenju. 

Svi umirovljenici koji imaju prihode po članu obitelji za kunu više od 1.516,32 kuna, a kod osiguranika samca od 1.939,39 kuna, gube pravo na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja i klize u još veće siromaštvo, kaže se u priopćenju. 

Prema izvješću Europske komisije, Hrvatska je na osmom mjestu u EU-u po najvećoj stopi smrtnosti koju je moguće izbjeći medicinskim intervencijama, pa je stoga od osobitog značenja što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, naglašava sindikat.

Najvažniji je razlog zašto zahtijevaju žurnu korekciju cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje to što je postojeći prihodovni cenzus na snazi od 2004. godine, te je odavno neadekvatan. U međuvremenu su mirovine porasle za 35,3 posto, plaće za čak 77,7 posto, a prihodovni cenzus je ostao isti.

SUH predlaže da se stoga prihodovni cenzus utvrđuje svake godine temeljem linije siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku za samace i obitelji.

Usporedbom službene linije siromaštva za 2004. i 2017. godinu, ona je za samca porasla s 1.845,42 kune na 2.179,67 kuna, odnosno za 18,1 posto, pa za toliko treba porasti i prihodovni cenzus, pojašnjava sindikat.

mšm

Foto: Pixabay