/Tužna priča bake Mare dirnula Hrvate: Napunili joj hladnjak, a stiže i peć i novi krevet

Tužna priča bake Mare dirnula Hrvate: Napunili joj hladnjak, a stiže i peć i novi krevet

Nakon priče Provjerenog o teškom životu bake Mare, koja se ni na što ne žali, ništa ne traži i samo skromno priznaje kako čezne za sladoledom od vanilije, pomaknule su planinu. Stotine i stotine gledatelja i čitatelja poželjele su baki Mari osigurati dostojanstven život. Jedan je građevinar obećao srediti krov, hrane je dobila toliko da ona i njezin pas Bimbo imaju za dva života, stiže novi krevet, a pomažu i vatrogasci, liječnici, humanitarne udruge.

Baka Mare sramežljivo svima poručuje da je dobila i previše. Na pragu sedamdesete, bolesna i sama, svako je jutro počinjala obilaskom četiri ista kontejnera u zagrebačkom kvartu Savica. Život sa 1200 kuna mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga zapravo je preživljavanje jer pola te crkavice pojede kredit, piše Dnevnik.hr.

“Lani sam si priuštila samo jedan sladoled za pet kuna. Nisam si mogla lani, nisam mogla priuštiti, a željna sam, volim sladoled, pogotovo od vanilije”, rekla je Marica.

U starosti joj je sve luksuz pa i svakodnevni ručak. Najčešće jede pileće hrpte, a priznaje da se ponekad i u kontejneru pronađe sasvim dobre hrane.

Ona će se za hranu već nekako snaći jer joj je važnije da jede Bimbo, mješanac kojeg je udomila iz azila. Zahvaljujući njemu upoznala je i Veroniku, djevojku koja je povremeno posjećuje, koja je u teti Mari vidjela svoju baku i odlučila joj pomoći. Zato je pisala redakciji Provjerenog te ih zamolila da o njoj naprave priču, a njezine su suze pomaknule planine.

Četiri dana nakon priče hladnjak bake Mare je pun onako kako godinama nije bio.

“Nisam se nadala uopće, ljudi su samo dolazili. Nisam se uopće nadala”, rekla je Mare.

Dolazili su s punim vrećama plastičnih boca, sladoleda, mesa, ali njoj je najvažnije da je dobila puno hrane za Bimba. U životu se, kaže, nije neugodnije osjećala.

“Možda sam i previše dobila, možda bi bilo bolje da su dobili oni koji imaju djecu koja su možda željna pojesti i koju čokoladicu. Dobro, treba i meni, ali ja se brinem za druge, pogotovo za one koji su u neimaštini jer mi je žao te dječice”, rekla je skromna starica kojoj su se za pomoć javile i humanitarne udruge. Tako bi joj trebao stići novi krevet, peć na drva i frižider. Jedan je građevinar obećao srediti fasadu, a drugi će ofarbati zidove. Velika je to stvar za baku Mare, ali i dokaz da Hrvati imaju veliko srce!

mšm/maja medaković/dnevnik.hr

Foto: Screenshot/Provjereno/Nova TV