/Tužna priča: Miljenko je bio uspješan poduzetnik, a onda je na vlastitoj koži osjetio težak život beskućnika

Tužna priča: Miljenko je bio uspješan poduzetnik, a onda je na vlastitoj koži osjetio težak život beskućnika

Velika većina onih koji spajaju kraj s krajem pomoć potraži u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, koji obilježava 90 godina postojanja. Svoje temelje Caritas je postavio davne 1942. godine zbrinjavajući ratnu siročad, a od tada do danas utočište je mnogima koji nemaju kamo.

Miljenko Jurušić, korisnik Prihvatilišta za beskućnike, bio je uspješan bjelovarski poduzetnik. U jednom danu ostao je bez svega i našao se na ulici. 

“Imao sam dva stana, ostao bez njih. Pranje novca je u pitanju”, kaže za Regionalni dnevnik HRT-a.

Kriva odluka

Jedna kriva životna odluka dovela ga je do toga da posljednjih pet godina živi kao beskućnik. Utočište je pronašao u prihvatilištu za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. 

“Jako je dobra hrana, gospođa voditeljica je dobra, uvjeti su dobri”, kaže.

Prihvatilište djeluje sedam godina. U njemu su do sada boravila 552 korisnika. Namijenjeno je isključivo muškim osobama. Korisnici mogu doći jedino s uputnicom Centra za socijalnu skrb. Trenutačno ondje boravi 16 korisnika. 

Foto: Pixabay, ilustracija

Iva Hrvačić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, ističe da su prije korisnici bili puno mlađi, u dobi od 18 do 30 godina, a sada je najčešće riječ o ljudima od oko 55 godina. 

“To je dob kada izgube posao, a nisu dovoljno stari za mirovinu”, poručila je Hrvačić.

mšm/hrt

Foto: Screenshot/hrt