/Tužna vijest: Preminula poznata hrvatska psihologinja Mirjana Krizmanić

Tužna vijest: Preminula poznata hrvatska psihologinja Mirjana Krizmanić

Poznata hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini života, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo. 

U svom znanstvenom radu Krizmanić se bavila psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom. Istraživala je kvalitetu života, smisao za humor i asocijacije, konstruirala je psihologijske mjerne instrumente i sastavila priručnike za njihovu primjenu.

Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala psihologiju i doktorirala. Karijeru je također izgradila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na kojemu je radila 40 godina, od 1960. do 2000.,  kada u trajnom zvanju redovnog profesora odlazi u mirovinu. Krizmanić je 30 godina bila predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju.

U mirovini Krizmanić se posvetila prevođenju stručnih knjiga iz psihologije, pisanju novinskih članaka i knjiga. Izvan užeg znanstveno-stručnog područja, objavila je knjige Psihološka obrana boraca u posebnim uvjetima  (1992.), Medo u kolicima (2001.), Tolerancija u svakidašnjem životu, Psihologija tolerancije (2003.), Tkanje života (2009.), Život s različitima (2010.).

Foto: Screenshot/YouTube

Dobitnica nagrade za životno djelo ‘Ramiro Bujas’ 

Surađivala je u priručnicima o bihevioralnoj i kognitivnoj terapiji, publikacijama “Teorijski, metodološki i društveni aspekti pojave nadarenosti”, “Zdravstvena njega u ratu i miru” te  “Hospicij i palijativna skrb”, u udžbeniku Zdravstvena psihologija  i Hrvatskoj enciklopediji LZ. Suutemeljiteljica je humanitarne udruge “Dobrobit” 1993. godine. 

Bila je urednica i suradnica publikacija o pomoći ratnim stradalnicima Psihologija i psiholozi u obrani domovine (1991), Psihološka pomoć ratnim stradalnicima, Psihološka pomoć u ratu, Psihološka i duhovna pomoć pomagačima i Povratak prognanika, objavljenih u Zagrebu. Bila je članica Društva psihologa Hrvatske.

Psihologica: Tehnologija ima svoje prednosti, ali zabrinjavajuće je da dijete više vremena uči od ekrana na stranom jeziku nego od svog roditelja

U tisku, na radiju i televiziji često je komentirala politička i društvena zbivanja. Za svoj je rad dobila i brojne nagrade, među njima su i Republička nagrada za znanstveni rad “Božidar Adžija” (1985.), “Ramiro Bujas” za životno djelo te “Kiklop” za najbolju publicističku knjigu 2009. godine. 

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija