/U Hrvatskoj će se prvi puta obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi!

U Hrvatskoj će se prvi puta obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi!

Iduće godine, 11. svibnja će se prvi puta u Hrvatskoj obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi. Cilj postojanja ovog dana je da se ukaže na važnost uspostave i održivosti sustava palijativne skrbi kojom se brine za teško bolesne osobe.

Palijativna skrb nije dovoljno zastupljena u našoj zemlji, a na ove opasnosti upozorile su i brojne udruge. Kako bi se podigla svijest o ovoj vrsti skrbi, Vlada je prošli tjedan prihvatila prijedlog da se 11. svibnja proglasi Nacionalnim danom palijativne skrbi.

Nedostaje kreveta i volontera

Palijativna skrb u Hrvatskoj nije u najboljem stanju. Često nedostaje kreveta, ali i volontera. Prošli tjedan je Vlada prihvatila prijedlog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se 11. svibnja proglasi Nacionalnim danom palijativne skrbi, a sada bi ovu odluku trebao odobriti i Sabor, što će se vjerojatno dogoditi, piše sibenik.in.

‘LA VERNA’ Udruga čije je geslo dostojanstven život do kraja: ‘Pomažemo onima koji su odlučili svoje posljednje dane provesti sa svojim obiteljima’

Foto: Pixabay

Palijativna skrb služi za teško bolesne osobe kojima je ostalo još nekoliko tjedana ili mjeseci života, a o kojima se ne može brinuti njihova obitelj. Ovakvu vrstu skrbi treba do 46.000 pacijenata godišnje.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija