/Umirovljenici novoj Vladi: Čekamo termin za predaju peticije, zaslužujemo dostojanstveniji život!

Umirovljenici novoj Vladi: Čekamo termin za predaju peticije, zaslužujemo dostojanstveniji život!

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je otvorenu čestitku premijeru Plenkoviću i ministru Piletiću. Traže ih što skoriji termin za osobnu predaju peticije ‘Veće mirovine odmah’ kako bi se što prije održala prva sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u mandatu nove Vlade. Inače, sjednica nije održana još od studenog lani. SUH je ponovio svoje zahtjeve o kojima će raspravljati, a to je u prvom redu povećanje mirovina kroz nekoliko različitih mjera.

“Gospodine Plenkoviću, u povodu Vašeg izbora za predsjednika Vlade RH upućujemo Vam iskrene čestitke Predsjedništva Sindikata umirovljenika Hrvatske u nadi da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju za dobrobit umirovljenika i starijih osoba. Gospodine Piletiću, čestitamo i na Vašem ponovnom izboru za ministra na čelu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz dobre želje za uspjeh u ispunjavanju Vaših odgovornih dužnosti te za nastavak socijalnog dijaloga kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe”, uvodno piše u otvorenom pismu SUH.

Peticija je pokrenuta zato što još od studenoga 2023. godine nije održana niti jedna sjednica Nacionalnog vijeća. Krajem veljače SUH je pokrenuo potpisivanje Peticije ‘Veće mirovine odmah!’, kako bi iskoristili predizborno vrijeme za prikupljanje mišljenja umirovljenika i drugih građana o zahtjevima prethodno raspravljanim na Nacionalnom vijeću prošle godine.

Foto: SUH

Gotovo 34.000 potpisa

“U razdoblju kraćem od dva mjeseca, prikupili smo gotovo 34.000 potpisa umirovljenika iz više od 200 hrvatskih gradova, mjesta i općina. Nadamo se da ćete nam ubrzo odrediti termin za predaju originalne dokumentacije Peticije i uručenje Vama osobno, kako bismo što ranije održali prvu sjednicu Nacionalnog vijeća u novom mandatu Vlade”, navode iz SUH-a. Sjednica je prijeko potrebna, nastavljaju, kako bi se napokon definirali modeli i rokovi uvođenja 13. mirovine odnosno stalnog godišnjeg dodatka, kao i nove formule usklađivanja mirovina.

“Naši zahtjevi, koje bi trebalo razmotriti na Sjednici, uključuju i povrat duga od 10,5 posto za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, zatim ukidanje penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te da se svim umirovljenim majkama omogući dodanih 12 mjeseci staža po djetetu, neovisno kad su umirovljene”, poručuje Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Velik odaziv na peticiju za veće mirovine: Čak 33.500 potpisa umirovljenika za novu Vladu

Prikupljeni potpisi su, zaključuju, izraz očekivanja da će Vlada biti socijalno osjetljivija prema onima koji predugo čekaju na ostvarivanje svojih prava i zaslužuju dostojanstveniji život, a osobito kroz povećanje adekvatnosti mirovina, što je i preporuke Europske komisije Republici Hrvatskoj.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija