/Umirovljenici pokrenuli peticiju i poručili: ‘Dosta nam je siromaštva!’

Umirovljenici pokrenuli peticiju i poručili: ‘Dosta nam je siromaštva!’

“Pozivamo sve građane ove zemlje, koja upravo slavi i hvali se velikim porastom BDP-a da podijele dio te hvale i slave s umirovljenicima koji gladuju, skupljalju boce, kopaju po kantama za smeće. Mladi, stariji, radnici, umirovljenici, potpišite peticiju i recite ovoj Vladi da vam je dosta siromaštva”, poručila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović na konferenciji za medije, koja se održala 28. veljače 2024. u prostorijama Radničkog doma u Zagrebu, a povodom pokretanja peticije „VEĆE MIROVINE ODMAH!“ od strane Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Cilj peticije je prikupiti potpise građana, kako bi Vladi koja ignorira umirovljenike te sveukupnoj javnosti skrenuli pozornost na nizak životni standard najstarijih, te poniženje i marginalizaciju koju su doživjeli nakon što su izgradili ovu zemlju.

Petrović je kazala kako je svaki treći građanin Hrvatske stariji od 65 godina siromašan, ali i da je u posljednje tri godine cijena hrane porasla 40 %, a mirovine tek 25 %! Istaknula je kako je SUH očekivao da im se u peticiji pridruži i Matica umirovljenika, no to se nije dogodilo, piše suh.hr.

Foto: Sindikat umirovljenika Hrvatske

Tri glavne točke

“Žao mi je što kolege iz Matice umirovljenika, s kojima smo zadnjih 7 godina intenzivno zajednički se uspijevali izboriti za jako puno promjena i zakonskih poboljšica za umirovljenike, nisu poslušali glas onih koji nas zovu svaki dan, plaču, pitaju tko će nas nahraniti, gdje da nađem plastične boce, kako da platim lijekove, da li će ići struja gore ili neće”, kazala je Petrović.

Tri glavne točke koje se zahtijevaju u peticiji su:

1. Hitno povećanje mirovina i zaustavljanje siromaštva

2. Poboljšanje modela usklađivanja mirovina

3. Ukidanje diskriminacije umirovljenika.

Potpisi u preko 50 gradova

Prvu točku objasnila je Jasna Petrović i zamjenik predsjednice Stjepan Milobara, drugu točku pojasnio je glavni tajnik SUH-a Igor Knežević, a treću voditeljica Pravnog savjetovališta SUH-a Štefica Salaj i predsjednica Povjereništva SUH Zagreb Vesna Bečić.

Potpisi će se prikupljati u preko 50 gradova i mjesta Hrvatske gdje SUH ima svoje volontere, ali i putem online platforme na sljedećem linku.

Stižu veće uskrsnice za umirovljenike? Promjena bi moglo biti u nekoliko najvećih gradova

Cilj je tijekom ožujka i travnja 2024. godine prikupiti najmanje 20.000 potpisa, koje će nakon toga predstavnici SUH-a dostaviti Vladi i zatražiti od nje da konačno ispuni SUH-ove zahtjeve.

Više o načinu ispunjavanju online peticije možete saznati i klikom na link.

mšm

Foto: Sindikat umirovljenika Hrvatske