/‘VELIKA PROSLAVA’ Proslavljena glumica Marija Sekelez obilježava 50 godina umjetničkog djelovanja

‘VELIKA PROSLAVA’ Proslavljena glumica Marija Sekelez obilježava 50 godina umjetničkog djelovanja

Naša proslavljena glumica i bivša ravnateljica GK kazališta Žar ptica Marija Sekelez u subotu 19. studenog 2022. u 19:30 u Gradskom kazalištu Žar ptica obilježava 50 godina umjetničkog djelovanja.

U bogatoj 50-godišnjoj karijeri Marija Sekelez ostvarila je brojne filmske i kazališne uloge, TV serijale i dokumentarne filmove. Njen umjetnički rad okrunjen je brojnim profesionalnim nagradama, a kao ravnateljici jednog od najuspješnijih kazališta u Hrvatskoj – najveća nagrada su bila ozarena dječja lica na predstavama Žar ptice.

Marija Sekelez rođena je 1950. u Vukovaru, a odrasla u Splitu. U Zagrebu je 1972. diplomirala na Akademiji za kazališnu umjetnost – smjer gluma, kao jedna od najboljih studentica. Nastupila u više od pedeset predstava s preko četiri tisuće izvedbi, u najmanje petnaest TV serija i 50-ak drama, kao i u pet filmova. S predstavama (“Kaspar”, “Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj”, “Woyczek”, “Don Juanov osmijeh”, “Odmor za umorne jahače”, “Ručni rad”, “Volpone”…) sudjelovala je na preko 45 svjetskih i naših festivala.

Glumila u svim kazalištima u Hrvatskoj, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu. U TV serijama (“Kapelski kresovi”, “Pozitivna nula”, “Jelenko”, “Marija” i mnoge druge) ostvarila zapažene uloge, kao i u filmovima (“Ludi dani”, “Mećava”, “Vrijeme vode”, “Akcija Stadion” itd.).

Kao profesionalne samostalne projekte realizirala je monodrame (“Tebi moja Dolores” dr. Saše Božović, “Večernja zvijezda ili Žena sam” Vesne Parun, “Uzmi me takvu kakva jesam” Vesne Krmpotić, “Isadora ili Prva bosonoga plesačica” Ala Weinera).

Za vrijeme domovinskog rata na HTV-u realizirala je glazbeno-poetski serijal, svojevrsni antiratni prosvjed “Dok nam živo srce bije, u kojem je nastupilo preko 400 glumaca i pjevača, kao i mnogo dokumentarnih emisija poput “U sjaju slobode”, “Od Ciste do svjetske modne piste”, “Iz Runovića u američki san”, “Sv. Leopold Mandić u Africi” itd., koje su prevedene na engleski i prodane mnogim stranim TV postajama.

Godine 1998. producirala je i igrala glavnu ulogu u predstavi “Majstorska klasa Marie Callas” s kojom je nastupila u svim profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj, kao i u Londonu i u Parizu, s velikim uspjehom. Za umjetnički rad dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su i: Nagrada udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1986., Nagrada grada Zagreba 1998., Nagrada “Europski krug” 1999., Nagrada “Petar Brečić” 2005., Medalja Mare Nostrum 2009., Plaketa Hrvatskog društva dramskih umjetnika 2011., Medalja Grada Zagreba 2011., Nagrada Dubravko Dujšin za 2010. za uspješno vođenje kazališta za djecu Žar ptica i utemeljenje Naj, naj, naj festivala, Nagrada Fabijan Šovagović, za najbolju glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima za ulogu Helene u predstavi Diva, 2012., Nagrada Grada Zagreba za 15 godina uspješnog vođenja GK Žar ptica 2015., Posebna Nagrada hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti za petnaestogodišnje ravnateljstvo GK Žar ptica 2015., Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2019., Prva nagrada na Festivalu monodrama Monokl 2019., Nagrada Zagrepčanka godine 2020.
Predstavom Diva obilježila je 35. godišnjicu umjetničkog djelovanja, a za ulogu Helene bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

Od 2000. ravnateljica je Gradskog kazališta Žar ptica i od jednog zapuštenog kazališta uspjela je stvoriti ugledno i najposjećenije kazalište za djecu. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), Internacionalne udruge profesionalnih kazališta za djecu (ASSITEJ) i Internacionalnog teatarskog instituta (ITI). Odlukom Predsjednika Republike Dr. Franje Tuđmana odlikovana redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1996.

mšm

Foto: promo