/Oproštaj od neponovljivog Olivera Dragojevića

Oproštaj od neponovljivog Olivera Dragojevića

Napustio nas je legendarni glazbenik i kantautor Oliver Dragojević. Slavuj iz Vela Luke umro je jučer u Splitu u 71. godini života. Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila da se 31. srpnja 2018. godine proglasi Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića. Brojni njegovi kolege i glazbenici oprostili su se od ovog velikana putem društvenih mreža.

Oliver je preminuo u 5 sati ujutro u splitskoj bolnici u manje od godinu dana od kad mu je dijagnosticiran rak pluća. Općina Vela Luka formirala je Odbor za sahranu koji će u dogovoru s obitelji Olivera Dragojevića organizirati pogreb u Veloj Luci u srijedu popodne na mjesnom groblju sv. Roka. Tijekom ovog tjedna u Veloj Luci su odgođena sva kulturno-zabavna događanja, a srijeda je dan žalosti u Veloj Luci.

Od svog velikog prijatelja i suradnika oprostila se Nina Badrić.

“Sve moje vezano je uz tebe, oduvijek. I zauvijek. Volim te poput obitelji. I uvijek ću te voljeti. Mirno spavaj dušo moja…” ,napisala je popularna pjevačica na svojem Facebook profilu.

“Bez Olivera ja ne bih bio isti”

Od Olivera se na dirljiv način oprostio i Petar Grašo:

“Otišao je čovjek koji je obilježio moj život na gotovo svim nivoima. Prvi je prepoznao talenat u meni, prvi uzeo moju pjesmu kao šesnaestogodišnjaku i pokazao mi put kojim idem i danas. O našim druženjima i druženjima s njegovim sinovima dok smo bili djeca mogao bih pričati dugo ali neka to ostane zatvoreno u mojoj riznici dragocjenih sjećanja. Bez Olivera ja ne bih bio isti. Bez Olivera nitko ne bi bio isti.

Danas se odlomio onaj zadnji most koji je spajao Dalmaciju s nekim drugim vremenom-vremenom pjesme, sunca, mora, mog djetinjstva i svega onoga što je on činio svojim glasom, nebeskim talentom, humorom i pojavom koja je postala “svakodnevno dobro “. Postoje u životu stvari koje jednostavno “postoje” i čine život životom – jutarnja kava, kiša, sunce, Oliver.. Od danas Dalmacija više nije ista. Nakon Runjića, Arsena i Borisa na neku drugu binu preselio se i posljednji kralj…. Zbogom Oliver i hvala ti i budi miran … Ostavio si nam neprocjenjivo blago, a mi ćemo ga čuvati i dalje se hvaliti svima da smo te imali i da te imamo!”, napisao je Grašo na svom Facebook profilu.

I Jelena Rozga oglasila se putem društvenih mreža:

“Moj lipi anđele zbog tebe ćemo uvijek vjerovati u ljubav.. Hvala ti za sve! Tugu ni opisati ne mogu, u mislima s obitelji”, napisala je pjevačica na svom Facebook profilu.

Danijela Martinović objavila je fotografiju s Oliverom i napisala:

“Koliko god učila i pripremala se, čini mi se da na neke životne epizode nikada neću biti spremna. Sve u meni se opire. Još učim da “taj” trenutak jednostavno dođe, ali ne za ZBOGOM, zato izgovaram: Hvala za sve i doviđenja, “Stari”, do novog susreta, do neke nove prilike”, napisala je Danijela na svom Facebook profilu.

Dan nacionalne sućuti

O najnovijoj odluci Vlade na svom profilu na Facebooku izvijestio je premijer Andrej Plenković.

U odluci se navodi kako će se Dan nacionalne sućuti obilježiti ‘isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost’.

Dan nacionalne sućuti, za razliku od Dana žalosti, ne podrazumijeva otkazivanje ranije planiranih priredbi.

Bogata karijera

Oliver Dragojević rođen je 7.prosinca 1947. u Veloj Luci. Za svoj doprinos kulturi i promidžbi vrijednosti Vele Luke dobio je priznanje počasnog građanina, a 2017. mu je Općinsko vijeće Vele Luke dodijelilo Velolučku golubicu, priznanje za životno djelo. Oliverov prvi estradni nastup bio je na splitskom dječjem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snimio je tada poznate svjetske hitove za Radio Split.

Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja.

U listopadu 2010. napunio je Spaladium arenu na koncertu. Oliver Dragojević jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Oliver je otišao, no zauvijek nam ostaju njegove najljepše pjesme kao što su „Galeb i ja“, “Skalinada”, “Oprosti mi, pape”, “Nadalina”, “Cesarica”, Morski vuk, “Ključ života”,”Gore si ti”, “Lucija”, “Boginja”, “Nedostaješ mi ti”, “Sve bi da za nju”, “Brod u boci”, “Lijepa bez duše” i brojne druge…

Maja Šubarić Mahmuljin