/Bebe koje su rođene u studenom zdravije su i žive duže?

Bebe koje su rođene u studenom zdravije su i žive duže?

Studeni je vrijeme kad još nije jako hladno, ali su se temperature počele spuštati. Vrijeme je to kada se svi polako okreću prema kući i toplini doma. Mjesec rođenja bebe navodno će utjecati na cijeli njezin život, pa čak i na neke aspekte njezine osobnosti, barem tako kažu znanstvenici.

Šest zanimljivosti o bebama rođenim u studenom donosi portal Miss7mama.

1. Teže više pri porodu

Djeca rođena u ovo doba godine obično imaju veću porođajnu težinu, ali i tijekom djetinjstva težina im je veća u odnosu na djecu koja su rođena u ljetno vrijeme. Istraživanja s Harvarda pokazuju da su djeca koja su rođena u hladnijim mjesecima viša i teža u dobi od sedam godina.

2. Vjerojatno će biti dobri sportaši

Istraživanja o sportskoj sposobnosti školske djece pokazuju da djeca koja su rođena u studenom imaju najviše sportskih sposobnosti. Djeca rođena u ovom mjesecu često su imala 10 do 15 posto bolje rezultate od drugih vršnjaka u atletskim vještinama.

3. Vjerojatnije će ići ranije na spavanje

Djeca rođena u proljeće i ljeto općenito idu kasnije na spavanje nego djeca rođena u jesen i ljeto. Znanstvenici sugeriraju da bebe rođene u studenom neće biti noćne ptice kao njihovi vršnjaci koji su rođeni u proljeće. Ovo je sigurno dobra vijest za svaku mamu koja čeka svoju bebu i možda se već osjeća umorno).

4. Imaju manji rizik za neka oboljenja

Prema istraživanjima sa Sveučilišta Oxford, bebe rođene u studenom imaju manju mogućnost oboljenja od multiple skleroze. Također, istraživanja pokazuju da je manje vjerojatno da će patiti od srčanih problema ili raka pluća.

5. Vjerojatnije je da će biti ljevoruki (ako su dječaci)

Prema istraživanju sa Sveučilišta u Beču bebe rođene u studenom imaju veću vjerojatnost da budu ljevoruke. Istraživanje je obuhvatilo 13.000 odraslih; 7,5 posto žena i 8,8 posto muškaraca bili su ljevoruki. Kada su provjeravali datume rođenja, istraživači su otkrili da je najveći broj ljevorukih muškaraca rođen u studenom.

6. Vjerojatnije je da će živjeti duže

Znanstvenici da Sveučilišta Chicago dokazali su da  djeca rođena u ovo godine imaju veliku šansu da dožive svoj stoti rođendan.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay