/‘ČUDESAN SVIJET’ Maštoviti film o neobičnim stvorenjima kojem nedostaje očaravajući dojam

‘ČUDESAN SVIJET’ Maštoviti film o neobičnim stvorenjima kojem nedostaje očaravajući dojam

U kina je stigao animirani film “Čudesan svijet” u trajanju od 102 minute. Film prati tri generacije obitelji istraživača koja u središtu zemlje slučajno otkrivaju tajanstveni šaroliki svijet ispunjen mnoštvom neobičnih stvorenja.

Ovaj maštovito dizajnirani film je donekle inspiriran knjigom “Putem u središte zemlje” i filmom “Avatar”, no nedostaje mu očaravajući dojam. Glavne teme koje obrađuje su povezanost i poštovanje raznolikosti svih živih bića (ljudi, životinja, biljaka pa i cijele planete) te problemi s komunikacijom radi generacijske različitosti.

Teme su hvalevrijedne i kao takve dobar motivator za razgovor s djecom. Kako film pokazuje i homoseksualnu vezu između dva tinejdžera, očekuje vas razgovor i na tu temu. Nasilje se prikazuje kroz borbu s čudovištima, no u konačnici se prikazuje kao besmisleno. Film se prikazuje u 2D, 3D i 4DX formatima te je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Film je namijenjen djeci starijoj od 10 godina. Iako je krasno dizajniran, film ima nemaštovite likove i nebalansiran je u pogledu tema za djecu i odrasle, pa bi i jednima i drugima na momente mogao biti zbunjujući.

Nasilje se prikazuje u vidu napada čudovišta (koja to zapravo nisu) od kojih se ljudi brane električnim kuglicama i bacačima plamena, no u konačnici se prikazuje kao besmisleno za dobrobit zajednice.

Od zastrašujućih prizora tu su čudovišta (koja to zapravo nisu) koja vole pojesti ljude i sve strano što im se nađe na putu.

Rječnik je prilagođen djeci, to jest, nema uvredljivih riječi. Jedine naznake seksualnosti su česta ljubljenja između roditelja, te istospolna veza glavnog lika koji je tinejdžer.

Tempo je uglavnom normalan i prilagođen djeci.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Tihoni Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska