/Zagreb opet grad s najviše novooboljelih; od utorka maske obvezne u svim zatvorenim prostorima, a novosti se odnose i na domove umirovljenika

Zagreb opet grad s najviše novooboljelih; od utorka maske obvezne u svim zatvorenim prostorima, a novosti se odnose i na domove umirovljenika

U Zagreb u posljednja 24 sata ima 84 nova slučaja zaraze korona virusom. Izrečeno je 748 mjera samoizolacije, a na snagu su stupile nove mjere.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar kazao je da je pozitivan nalaz potvrđen kod pet učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola te jednog njegovatelja. Stoga je mjera samoizolacije određena za 103 učenika osnovnih i 145 učenika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba na Tomislavcu trenutno je 27 osoba. “Grad Zagreb trenutno ima 935 aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji”, kazao je.

Zagrebački Stožer civilne zaštite, na prijedlog “Štampara” i uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, donio je program mjera za Grad Zagreb po kojim je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja.

Također, obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance.

Najavljeno je i povećanje broja vozila u javnom gradskom prijevozu (tramvaji i autobusi) s obzirom na kapacitete ZET-a.

Uz to, pojačat će se i mjere nadzora na neformalnim okupljanjima u Zagrebu kao što je to ispred HNK-a, gdje je zabilježeno deset osoba pozitivnih na korona virus, ispred ugostiteljskih objekata (pogotovo u centru grada u dane vikenda), u studentskim naseljima i drugdje.

Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera, poručili su iz Stožera.

Od 14. do 28. listopada obustavljaju se posjete svim korisnicima, izlazak korisnika izvan domova te se omogućava odlazak u obitelj duže od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na korona virus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom

bkk

Foto: Unsplash