/Beskućnicima pružaju trajni smještaj: Pogledajte kako funkcionira novi model koji je zaživio u Puli

Beskućnicima pružaju trajni smještaj: Pogledajte kako funkcionira novi model koji je zaživio u Puli

Udruga AjA, kao jedina organizacija u Hrvatskoj koja se bavi stambenim zbrinjavanjem osoba u beskućništvu kroz model “Housing First”, predstavila je svoj novi video o ovom inovativnom pristupu rješavanju beskućništva koji je zasad zaživio u Puli, no plan je da se proširi i na druge gradove.

Model “Housing First” temelji se na pružanju trajnog smještaja osobama u beskućništvu, uz podršku stručnih timova. Ključna ideja ovog modela je da je stabilno stanovanje temeljni uvjet za reintegraciju u društvo, jer omogućuje pojedincima da se usmjere na druge aspekte svog života poput mentalnog zdravlja, zaposlenja i socijalne integracije.

U videu kojeg možete pogledati u nastavku prikazali su kako ovaj model funkcionira te kako njihov rad izravno utječe na poboljšanje kvalitete života osoba koje su prošle kroz iskustvo beskućništva.

Zašto je ovo važno?

U Hrvatskoj se i dalje suočavamo s izazovima socijalne isključenosti, a model “Housing First” nudi konkretno i učinkovito rješenje koje se već pokazalo uspješnim u mnogim europskim zemljama.

O La La večere za beskućnike: Hranu kuhaju i umirovljenice koje su dio ove lijepe priče od prvog dana

Cilj im je podići svijest o ovom modelu te potaknuti širu raspravu o načinima zbrinjavanja najranjivijih skupina u društvu. Podsjećaju kako su prva organizacija, grad i županija u Hrvatskoj koja provodi ovaj model.

mšm

Foto: Screenshot/YouTube