/O La La večere za beskućnike: Hranu kuhaju i umirovljenice koje su dio ove lijepe priče od prvog dana

O La La večere za beskućnike: Hranu kuhaju i umirovljenice koje su dio ove lijepe priče od prvog dana

Lana i Lada su prijateljice iz djetinjstva, volonterke i vrlo simpatične žene iz Splita koje su pronašle način kako da volonterski pomažu beskućnicima. One naime putem Facebook grupe ‘O La La 366 vecere’ organiziraju pripremu večera za beskućnike u prihvatilištu udruge Most. Točnije, cilj im je pokrenuti građane da odaberu datum koji im odgovara i da tada pripreme i dostave hranu za beskućnike.

Ova ideja je nastala prije 13 godina, a kako su otkrile za Mirovina.hr, iznenadila ih je solidarnost ljudi. Njihova je akcija, dodale su, pomogla da se beskućnici osjećaju bolje u svojem gradu jer ljudi nisu digli ruke od njih, a pomogla je i ljudima da se druže i zbliže i to iz humanitarnih razloga.

“Sve je počelo 2011. godine. Ja sam cijeli život u izviđačima i tamo smo uvijek učili dijeliti i pomagati i to mi je bilo normalno. Kako je prolazilo vrijeme preko izviđača bi višak hrane nosili u prihvatilište. Tada je to bilo staro prihvatilište s 20 korisnika. Ja sam imala ideju za ove večere i pitala sam svoje kolegice na poslu, ali se nisu uhvatile, a ni izviđači nisu bili za to. Onda sam razmišljala i sjetila se Lane koja je radila i volontirala u inozemstvu. Rekla sam joj da imam jednu humanitarnu ideju i pitala hoće li sa mnom i ona je samo rekla: ‘Hoću, a što?’ i tako je krenulo”, rekla je Lada.

Druže se i uživaju

Riječ je o akciji koja se događa kontinuirano. “Oni koji spremaju večere se dogovaraju, pripremaju, biraju što će kuhati, druže se. Potičemo socijalnu komponentu i kod njih i oni se tako povežu. Povezali smo hranom ljude koji rade hranu i ljude u prihvatilištu, a ostatak dajemo osobama koje nemaju što za jesti. To je val dobrote koji se širi”, nadovezala se Lana.

Nakon 36 godina s HRT-a odlazi omiljeno lice: Ekipa ‘Dobrog jutra’ priredila emotivan oproštaj

Za kraj su otkrile kako rado kuhaju i umirovljenici koji se podijele tko će što raditi, druže se i uživaju. “Jedna skupina umirovljenica je s nama od prvog dana. Kada su počele kuhati bilo ih je 12, a u međuvremenu ih je sedam umrlo. Njih pet umirovljenica svaki Božić skupi novac i kupi njima jedno donje rublje. Prije su kuhale sedam do osam puta godišnje, a sada dva do tri puta”, poručila je Lana.

mšm/mirovina.hr

Foto: Facebook/O La La 366 vecera