/Interaktivna izložba Ivana Midžića i Nataše Govedić: Najmlađi sudionik ima dvije, a najstariji 89 godina!

Interaktivna izložba Ivana Midžića i Nataše Govedić: Najmlađi sudionik ima dvije, a najstariji 89 godina!

U Galeriji ZILIK u Karlovcu u četvrtak, 23. svibnja otvorena je grupna izložba “Linija u šetnji” čiji su idejni začetnici akademski kipar Ivan Midžića i književnica, teatrologinja, kritičarka i edukatorica Nataša Govedić. Riječ je o posljednjoj ZILIK izložbi koja je otvorena prije ljetne stanke.

U sklopu službenog otvorenja izložbe, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” Nataša Horvat pozdravila je sve prisutne te se zahvalila umjetniku Ivanu Midžiću što je u sklopu Malog ZILIK-a na 50. ZILIK-u održao odličnu radionicu na temu “Dizajniraj vlastiti EkoPametniTelefon i EkoMobitel”. Viša kustosica i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu istaknuvši kako je Ivan Midžić svestrani autor koji podjednako suvereno vlada međusobno vrlo različitim umjetničkim područjima od suvremene skulpture i slikarstva pa sve do interaktivnih konceptualnih radova, prostornih instalacija i objekata.

U vlastitom opusu autor se primarno bavi temama kao što su umjetnikov identitet, ekologija i društvena pitanja, ali i kontinuirano istraživanje likovnosti. U recentnom projektu “Linija u šetnji” Ivan Midžić sakupio je niz crteža linija koji su nastali tijekom dužeg perioda u kojem je autor nudio potencijalnim sudionicima papir i olovku s jednostavnom uputom “Povuci liniju”. Prikupljanjem linija od sudionika različite dobi iz različitih dijelova Hrvatske te najšireg spektra različitih struka i zanimanja, autor je krenuo u još jednu potragu za likovnošću.

Koliko je širok starosni raspon sudionika potvrđuje i činjenica kako najmlađi sudionik projekta ima tek dvije godine, a najstariji čak 89 godina. Dodatnu tekstualnu, sadržajnu i misaonu perspektivu cjelokupnom projektu, uz Ivana Midžića kao oblikovatelja koncepta, sakupljača linija i izlagača, dala je spisateljica i dramaturginja Nataša Govedić koja je inspirirana raznolikošću linija u kolekciji, istoj pridružila kolekciju vrlo raznorodnih pitanja o liniji. Na izložbi u Galeriji ZILIK predstavljeno je preko 400 radova iz projekta “Linija u šetnji”. Umjetnik Ivan Midžić zahvalio se organizatorima i izbornici Sonji Švec Španjol što ga je pozvala da sudjeluje na ZILIK-u te se zahvalio svima koji su došli na otvorenje njegove izložbe. Svečano otvorenje uveličala je izvedba učenika Juraja Nikšića koji pohađa 5. razred Glazbene Škole Karlovac i koji je pod mentorstvom magistrice muzike Doris Brajković odlično izveo skladbu Francisco Tarrega – Valcer.

‘Linija nakon linije’

Nakon službenog otvorenja, posjetitelji su sudjelovali u interaktivnom dijelu izložbe pod nazivom “Linija nakon linije” u kojem su povlačenjem vlastite linije ostavili rad autorima projekta i tako postali potencijalni izlagači na idućoj izložbi. Sudjelovanje je bilo slobodno za sve, neovisno o dobi, spolu, zanimanju i inim odrednicama.

Izložba “Linija u šetnji” ostaje otvorena do 6. lipnja 2024. i moći će se razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Otvorena izložba ‘ZILIK – 50 godina’ u Zagrebu: Mali ‘Nazorići’ oduševili posjetitelje s divnim recitalima!

Ivan Midžić, rođen 6. travnja 1976. u Osijeku. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulasa 2002. godine. Magistrirao na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2007. godine u klasi prof. Jože Baršija. Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

mšm

Foto: ZILIK/Sonja Švec Španjol