/Mislili ste da je vaša obitelj bučna? Nova Kerempuhova predstava nasmijat će vas, ali i natjerati da se zapitate…

Mislili ste da je vaša obitelj bučna? Nova Kerempuhova predstava nasmijat će vas, ali i natjerati da se zapitate…

Premijera predstave “Subota, nedjelja i ponedjeljak” održana je 25. rujna u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Ovo remek-djelo talijanskog dramatičara, redatelja i glumca Eduarda de Filippa na duhovit i emotivan način istražuje istinske odnose unutar jedne velike i bučne obitelji, sam brak, položaj žena i društvene norme.

Na scenu ju, u dramatizaciji i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština, postavlja redatelj Paolo Magelli.

Odličan glumački ansambl koji predvodi sjajna Linda Begonja u ulozi majke razotkriva složene živote likova – oca, kćeri, sina, djeda, zaručnika, snahe, knjigovođe i drugih te kroz dinamičnu predstavu otkriva njihove karaktere, životne želje, ali i strahove. Iako sasvim različiti, likovima je jedno zajedničko – želja za pripadanjem, prihvaćanjem i ljubavi.

Radnja se vrti oko nedjeljnog ručka u domu obitelji Priore koji okuplja tri generacije koje žive u istoj kući. Uz zajedljivog djeda kojeg muči starost, tu su opterećena majka i otac koji proživljava krizu, zatim djeca, njihovi partneri, teta, nećak, susjedi i razni drugi gosti koji doprinose i više nego intenzivnoj atmosferi u ovom domu u kojem vlada netrpeljivost, ali i duboka privrženost.

Niz komičnih situacija

U predstavi uz Lindu Begonju igraju Mia Anočić-Valentić, Dražen Čuček, Filip Detelić, Igor Jurinić, Vilim Matula, Josipa Anković, Anita Matić Delić, Matija Šakoronja, Marko Makovičić, Hrvoje Kečkeš, Branka Trlin, Vedran Mlikota, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Davor Kovač i Karlo Mlinar.

U ulozi djeda odlično se našao Vilim Matula koji je vješto utjelovio zajedljivog starca koji jedinu sreću pronalazi u obožavanom unuku. I Marko Makovičić je na vrlo duhovit način iznio ulogu sina koji ne voli svoj posao, ali zato uživa u glumi i predstavama.

Međuljudski odnosi

Dražen Čuček uz Lindu Begonju također nosi ovu predstavu te vjerno utjelovljuje oca obitelji kojeg izjeda ljubomora te proživljava krizu u braku. U nizu komičnih situacija koje se događaju tijekom jednoga vikenda, predstava nam razotkriva partnerske odnose, brak, karijeru i život sam.

Iako je ova drama napisana prije mnogo desetljeća, njezine teme, kao što su život u zajednici, nedostatak komunikacije, položaj žene u obitelji i društvu te generacijske razlike – i danas aktualne.

Tito, Jovanka, Richard Barton i Elizabeth Taylor stižu na daske Kerempuha u gostujućoj predstavi ‘Bilo jednom na Brijunima’ 

Glazbu za predstavu skladali su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, kostime Marita Ćopo, autor video projekcija je Ivan Marušić Klif, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, asistent redatelja Max Foretić, a koreografkinja za ples mambo Tamara Despot.

Nakon premijerne izvedbe, predstava je još izvedena 26. i 27. rujna te je na rasporedu 13., 17. i 28. listopada.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Luka Dubroja