/Tito, Jovanka, Richard Barton i Elizabeth Taylor stižu na daske Kerempuha u gostujućoj predstavi ‘Bilo jednom na Brijunima’ 

Tito, Jovanka, Richard Barton i Elizabeth Taylor stižu na daske Kerempuha u gostujućoj predstavi ‘Bilo jednom na Brijunima’ 

U subotu, 6. svibnja u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh gostuje predstava beogradskog Bitef teatra „Bilo jednom na Brijunima“ Kokana Mladenovića. Predstava polazi od istinitog povijesnog susreta dvaju bračnih parova: Tita i Jovanke Broz te Richarda Bartona i Elizabeth Taylor, koji se dogodio na Brijunima sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Uloge tumače glumci Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković.

Podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su parovi proveli zajedno dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslovenskih medija, kroz biografske spise o životima ovih četiriju povijesnih ličnosti te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Richarda Bartona. Svi ovi materijali poslužili su kao inspiracija i građa za predstavu.

Osnovni povod ovog susreta bilo je snimanje filma “Sutjeska2 (1973.) i to je ono što povijesno pouzdano znamo. U tom kultnom ratnom filmu jugoslovenske kinematografije igrali su Velimir Bata Živojinović, Irena Papas, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Ljuba Tadić.

Sve ostalo plod je naše mašte. Upravo domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog susreta tema je predstave.

Koje sve uloge igraju ovo četvoro ljudi? Koji su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, osobni interesi i društvene zasluge? Sve su to pitanja koja se provlače kroz ovaj komad.

Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra, Kreativne produkcije Joca Art i Centra za kulturu Svijalnac. Premijerno je izvedena 07. travnja u Bitef teatru, gdje je popraćena petominutnim aplauzom i ovacijama.

mšm

Foto: Kazalište Kerempuh