/‘PJESNIKU GOSPODNJEM’ Zborovi i prijatelji pjevat će u čast legendarnog Čede Antolića

‘PJESNIKU GOSPODNJEM’ Zborovi i prijatelji pjevat će u čast legendarnog Čede Antolića

Koncert u čast Čede Antolića, legende hrvatske duhovne glazbe, održat će se u petak, 4. studenog u zagrebačkoj crkvi Kraljice Svete Krunice gdje je kao kantautor djelovao 20 godina. Na koncertu će nastupiti zborovi i prijatelji koji su za života s njime surađivali, a pjevat će pjesme iz širokog opusa nastalog tijekom 50 godina Čedinog djelovanja u glazbi.

Bit će to glazbena večer posvećena Čedinoj ostavštini, prijateljstvu i zajedništvu, umjetnosti i vjeri. Na koncertu će nastupiti zbor Hrid, zbor Izvor, zbor Beatus, zbor Lilium, zbor Navještenje, Željka Marinović, Kristina Majer, Marija Medvedec, Tamara Perc, Dora Bunić, Matija Antolić i bend. 

“Izvodit ćemo tatine pjesme od prvih dana do zadnjih dana njegova života i stvaranja. Bit će to presjek njegovog opusa. To su pjesme koje su svaki od najavljenih zborova uvježbali, izvodili, a neke čak i snimili. “Jutro”, “U Tvojoj milosti, “Gospodine”, “Zornica”, “Nakon svega”, “Stvaranje”, “Nova nada”, neke su od pjesama koje će se moći čuti na koncertu. No, to je samo dio Čedinog bogatog opusa”, rekao nam je Matija Antolić, glazbenik i sin Čede Antolića.

Dodao je kako se nada da će ovaj koncert prerasti u jedan veći događaj kreativnog tipa.

“Ima sigurno još barem toliko pjesama koje zaslužuju da se čuju, stoga se nadam da nećemo stati samo na ovome koncertu. Tata je zaslužio da to ne bude samo jedan koncert u njegov spomen, već da se iz njega rodi nešto veće za budućnost. Tko zna, možda i festival. Namjera je da se svi mi koji smo poznavali Čedu prisjetimo njegovih pjesama koje su stvarno zauzele posebno mjesto u hrvatskoj duhovnoj glazbi. To je možda čak i prvi koncert u kojem razni izvođači izvode pjesme isključivo jednog hrvatskog autora. Vjerujem da je to nešto jedinstveno”, poručio je Matija Antolić za kraj.

Više o koncertu pogledajte na Facebooku.

Tri godine od Čedinog odlaska

Podsjetimo, jedan od naših najpoznatijih kantautora duhovne glazbe Čedo Antolić preminuo je 23. kolovoza 2019. godine u Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice” u 69. godini života. Gotovo tri i pol godine borio se teškom bolešću, a u veljači je proslavio 50 godina karijere. Ovaj pjesnik, skladatelj i tekstopisac, pjevač i slikar ostavio je nemjerljiv trag na duhovnoj sceni u Hrvatskoj te svojim pjesmama dirnuo srca mnogih vjernika.

Do zadnjeg daha neumorno je stvarao glazbu, pjevao, slikao, izrađivao jaslice u glini, vodio zbor Hrid i animirao nedjeljne mise u zagrebačkoj župi Kraljice sv. Krunice. Nemoguće je pobrojati sve pjesme koje je napisao, kao i nagrade koje je primio za svoj rad. Uz četiri Porina i brojne nastupe na festivalima, uvijek je isticao kako mu je najdraže slaviti nedjeljnu misu sa zborom Hrid i surađivati sa sinom Matijom Antolićem, također vrsnim glazbenikom.

Bono fest u Vukovaru, Marija fest u Molvama, Krapina fest u Krapini, Stepinčeve note u Koprivnici te Hodočašće u došašće u Pakracu, samo su neki od festivala na kojima je nastupio, dok je na našem najstarijem festivalu duhovne glazbe Uskrs festu osvojio desetak nagrada. Radio je i kao glazbeni urednik na Radio Mariji te na Hrvatskom katoličkom radiju.

Sin Matija se na treću obljetnicu Čedine smrti u dirljivoj objavi prisjetio svog oca. Njegovu Facebook objavu prenosimo u cijelosti.

“Tri su godine kako nas je tata napustio, na današnji dan. Nedostaje kao čovjek, sa svojim komentarima i promišljanjima, a nedostaje i kao glazbenik i umjetnik kakav je bio, kao pjesnik. Nedostaje da se zvuk njegova glasa i gitare razlije prostorom i popuni frekvencije koje je samo on mogao popuniti, i da u prostor izgovori kakav svojstven mu stih te upiše svoju autentičnu kreaciju. No ono što je u duhu ostavio, te pohranio u svoja djela i ljude, živjet će. Kao što je prijatelj Tomislav Šovagović napisao po tatinom odlasku – ‘…najljepše je bilo nositi dječaka u duši od rođenja do smrti, zanesenjaka koji je vjerovao da pjesmom može, ako ne promijeniti, barem spasiti svijet. Takvi su utopisti veliki u srcima svojih slušatelja, manje hrabrih, ali dovoljno zanesenih da pohrane sjećanje u srcu, jer nitko ne zna kada će odvažnost buknuti, i nagnati na praćenje Čedinih stopa, jer moćna je djela ostavio…’

Moćna djela su ostala da, djela neposredne i spontane ljepote. Posebno mi je drago da sam našao ovu snimku gdje se vide tatine geste i živost, u jednom trenutku između dva stiha je tako brzo okrenuo glavu prema nama jer smo sporo upali u njegov srčani ritam, a za vrijeme pjesme se bar još dva puta ‘raspigao’, ali to sve na tri i pol sekunde. To sve je bila dubina iskustva sa njime, a uvijek nas je povukao u umjetničke i duhovne trenutke. Svirati s njime bilo je inspirativno, nepredvidivo, napeto, prirodno, nepodložno namještenim tonovima. Hvala Petru Buniću što je kamerom spontano zabilježio ovaj trenutak u vremenu, koji se dogodio 2014-te godine na Ljetu na Strossu, i hvala Laudatu što će se i kod njih moći vidjeti ovaj video. Dio zbora Hrid je ovdje, svi smo mlađi, u strepnji koji će biti idući akord i što će tata izmijeniti u pjesmi, u strepnji smo i u ljepoti istovremeno, privilegirani biti dio stvaralaštva velikana duha i pjesme.

‘Samo sam zrnce prašine na putu, zrnce prašine u vjetru…’ (Čedo Antolić)”, napisao je Matija.

Uz dirljivu objavu je podijelio i video snimku nastupa Čede Antolića i zbora Hrid. Poslušajte kako zvuči pjesma “Zašto” u njihovoj izvedbi.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Screenshot/YouTube