/‘VRATIO TESLU U KARLOVAC’ Umjetnik Leonard Lesić izradio mural na zgradi s likom Nikole Tesle u školskim danima

‘VRATIO TESLU U KARLOVAC’ Umjetnik Leonard Lesić izradio mural na zgradi s likom Nikole Tesle u školskim danima

Leonard Lesić iz Duge Rese likovni je umjetnik koji je u Karlovcu izradio mural s likom Nikole Tesle. Mural Teslu prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima. Naime, Tesla je pohađao Gimnaziju Karlovac, koja se nalazi nedaleko od stambene zgrade na kojoj je mural postavljen.

Turistička zajednica grada Karlovca na svojim stranicama ističe kako je Nikola Tesla upravo najpoznatiji učenik Gimnazije i Karlovca, a diploma karlovačke Velike kraljevske realke je ujedno i jedina diploma koju je stekao jer zbog zdravstvenih i obiteljskih razloga svoje studije nije dovršio i diplomirao. Također su istaknuli da iako je u Karlovcu Tesla proveo tek tri godine svog života, one su bitno utjecale na njegovu inspiraciju i životne odluke.

U Karlovcu je 2017. godine osnovana i Udruga Nikola Tesla čiji je cilj promocija imena Nikole Tesle, prvenstveno na području Karlovca, edukacija građana Karlovca u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM znanosti), poticanje mladih za uključivanje u rad znanstvenih institucija, osvješćivanje javnosti o važnosti Nikole Tesle i njegova lika i djela…

Udruga Nikola Tesla Karlovac i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka su organizacijom izrade murala htjeli istaknuti i na taj način poveznicu Tesle i Karlovca, posebno četvrti Rakovac, te oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom. Mural s likom jednog od najvećih umova, dimenzija 15 sa šest metara zasigurno neće proći nezamijećeno.

Radove ovoga talentiranog umjetnika možete pogledati na njegovom Instagram profilu.

Bjonda Lučić

Foto: Instagram