/Dani karijera Pravnog fakulteta u Zagrebu: Do poslovne prekretnice uz sedamdesetak uspješnih alumna

Dani karijera Pravnog fakulteta u Zagrebu: Do poslovne prekretnice uz sedamdesetak uspješnih alumna

Kako izgleda karijera pravnika u sudstvu, odvjetništvu, trgovačkim društvima, tijelima EU institucija, organizacijama koje se bave ljudskim pravima, javnim službama, državnoj upravi, nezavisnim regulatorima te tijelima lokalne i regionalne samouprave, kako napisati svoj prvi ugovor te koje izazove donosi moderna tehnologija samo su neke od tema ovogodišnjih Dana karijera Pravnoga fakulteta u Zagrebu, koji se održavaju od 26. veljače do 1. ožujka 2024. u Ćirilometodskoj ulici 4.

U srijedu, 28. veljače, od 16 do 18 sati predviđene su ipanel diskusija ”Znanja i vještine studenata javne uprave“ (Dvorana III) te panel diskusija ”Karijera u poreznoj struci“ (Dvorana II), gdje će studenti javne uprave i poreznog studija moći čuti vrijedne primjere iz prakse.

U uvodnom govoru prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta, istaknuo je kako su Dani karijera namijenjeni studentima i diplomantima prava, javne uprave i poreznog studija koji su diplomirali tijekom prethodne godine, s ciljem informiranja o potrebama tržišta rada, a posebice o zahtjevima i vještinama potrebnima za pojedina područja rada te izazovima u radu povezanima s primjenom modernih tehnologija u pravnoj, upravnoj i poreznoj struci.

„Na Danima karijera sudjeluje sedamdesetak uspješnih bivših studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, što pokazuje prepoznavanje važnosti Dana karijera kako za studente i diplomante tako i za sve institucije u kojima će se zapošljavati“, podijelio je dekan Koprić, naglasivši dosadašnju dobru suradnju Fakulteta i potencijalnih poslodavaca te uspjeh u zapošljavanju prethodnih generacija studenata.

Izlaganja stručnjaka

Otvorenje Dana karijera obilježila su izlaganja stručnjaka koji su kroz dvije panel rasprave podijelili svoja iskustva u profesionalnom razvoju te studente i diplomante informirali o mogućnostima usmjeravanja i oblikovanja vlastitih karijera.

Na prvom panelu pod nazivom Karijera pravnika u sudstvu, odvjetništvu i trgovačkim društvima’ sudjelovali su Damir Kontrec, predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda RH, Ivica Marinac, član komisije za normativnu djelatnost – Grupa za kazneno pravo Hrvatske odvjetničke komore te Neven Vranković, potpredsjednik za Korporativne aktivnosti Atlantic Grupe, dok su u drugoj panel raspravi pod nazivom ‘Karijera pravnika u EU institucijama’ svoja iskustva prenijeli Fran Marko Stojković, Tihana Balagović, Ida Dojčinović i Mislav Mataija.

Zainteresirani studenti i diplomanti, u drugom dijeli programa Dana karijera, 29. veljače i 1. ožujka, kroz Career Speed Dating, odnosno putem kratkih pojedinačnih razgovora za posao, imat će priliku upoznati predstavnike nekih od vodećih tijela, ureda, ustanova i organizacija u kojima će potencijalno dobiti priliku i zaposliti se. Neki su i posvjedočili o poslovnoj prekretnici.

„Dani karijera pokazali su se kao prekretnica u mom profesionalnom životu, s obzirom na to da sam upravo tamo upoznala trenutnog poslodavca, a imala sam priliku uspostaviti i kontakte s predstavnicima raznih odvjetničkih ureda i organizacija, te aktivno sudjelovati u simuliranim razgovorima za posao. Ova prilika bila je izvrsna za razvoj vještina komunikacije i stjecanje samopouzdanja u interakciji s potencijalnim poslodavcima. Potičem sve studente da iskoriste prilike koje im se pružaju jer nikada ne znamo gdje nas takvi susreti mogu odvesti“, istaknula je Darija Drempetić, bivša studentica Pravnog fakulteta, koja se upravo putem Career Speed Datinga zaposlila u Mišković & Mišković odvjetničkom društvu.

Prilika za mlade talente

Iz istog odvjetničkog ureda su podijelili kako od samih početaka sudjeluju u Danima karijera.

„Iako primarna ideja nije zapošljavanje, već stjecanje uvida u tržište rada i networking, mi to vidimo kao idealnu priliku da ulovimo mlade talente. Primjerice, na jednom od naših posljednjih natječaja za posao, u konkurenciji od tridesetak kandidata, posao su dobile upravo Darija i Tea, koje smo upoznali na Danima karijera. Možda je slučajnost, ali ja bih ipak rekla da je stvar u tome što na Dane karijera dolaze studenti koji promišljaju o svojoj karijeri, atmosfera je puno opuštenija pa se samim time i studenti mogu puno bolje prezentirati“, podijelila je Iva Mišković.

Dekan Koprić na promociji Pravnog fakulteta uputio važnu poruku mladima i podijelio 49 posebnih diploma

Program Dana karijera se nastavlja kroz tjedan, dok će se Dani karijera za socijalni rad i socijalnu politiku održati od 25. do 27. ožujka 2024.

mšm

Foto: Pravni fakultet sveučilišta u Zagrebu