/‘Izvrnuto obrnuto 2’: Još jedan klasik koji djecu uči o emocijama, a bit će zabavan i roditeljima

‘Izvrnuto obrnuto 2’: Još jedan klasik koji djecu uči o emocijama, a bit će zabavan i roditeljima

U kina je stigao animirani obiteljski film “Izvrnuto obrnuto 2” u trajanju od 97 minuta. To je još jedan odličan animirani film legendarnog studija Pixar i za preporuku je uvrstiti ga u školske projekcije.

Prvi film je na jasan i zabavan način pokazao kako djeluje 5 osnovnih emocija kroz lik djevojčice Riley (Rajka) i tako oduševio djecu i odrasle, te zaradio Oscara za najbolji animirani film. Kako se radi o nastavku, ovdje stvari postaju kompliciranije. Riley u 13. godini ulazi u pubertet i preko noći joj stiže niz sasvim novih i zbunjujućih emocija, a to su tjeskoba, dosada, sramota i zavist.

Roditelji s djecom u pubertetu jako dobro znaju koji kaos stvaraju nove emocije i ovaj film to divno prikazuje. Pruža tinejdžerima jasnije razumijevanje problema nošenja s izazovnim emocijama u izgradnji vlastitog identiteta. Ionako se u pubertetu baš ne slušaju savjeti roditelja, pa “Izvrnuto obrnuto 2” može imati terapeutski učinak za cijelu obitelj bez ikakvih razgovora.

Film se prikazuje samo u sinkroniziranoj verziji u standardnom 2D-u, odličnom 3D-u, gigantskom 2D IMAX-u, te u multiosjetilnom 4DX formatu.

Film za cijelu obitelj

Namijenjen je djeci starijoj od 7 godina. Roditelji s djecom u pubertetu lako će u filmu prepoznati bujicu emocija kroz koju prolazi njihovo dijete, no film im može poslužiti umjesto edukativnog razgovora i pružiti svima terapeutski učinak. Kao s većinom Pixarovih filmova i s ovim se mogu poistovjetiti odrasli, a tu je i besprijekorna animacija s primjesom eksperimentalnih stilova.

U filmu je prisutno samo stilizirano crtić-nasilje koje uključuje dizanje stvari u zrak dinamitom i sukobima između likova koji predstavljaju emocije. Što se tiče zastrašujućih prizora, cijeli pubertet bi se mogao nazvati zastrašujućim, zar ne? Ako to izuzmemo, plaha djeca bi mogla biti zastrašena jednom čudovišnom emocijom (mračnom tajnom), zatvaranjem u mračni zatvor, te napadom panike od glavne junakinje Riley.

‘Imaginarni prijatelji’ nasmijat će djecu i odrasle: Film o posebnim moćima, malim čudima i ljepoti života

U filmu nema pogrdnog rječnika niti seksualnih prizora. Tempo je normalan, no dinamičniji u akcijskim prizorima. U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Tihoni Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska