/Kako da dijete bude mirno tijekom promjena pelena? Ovo je nekoliko trikova

Kako da dijete bude mirno tijekom promjena pelena? Ovo je nekoliko trikova

Većina mališana prolazi kroz razne faze kada se opiru mijenjanju pelena. S jedanaest mjeseci vaše je dijete ima puno ideja kako želi koristiti svoje vrijeme – ne želi da odrasla osoba uleti, podigne ga i skine ga kad je zauzet nečim, piše Mamin kutak.

Dakle, osim ako imate dijete koje se ugodno osjeća u mokrim pelenama, ono neće imati želju za promjenom pelena. Kako onda uključiti dijete u ovaj proces?

Evo popisa ideja za koje se nadamo da će vam pomoći.

Usporite malo

Ako krenete s mijenjanjem pelena kao da je nešto što se mora napraviti odmah, onda će i dijete osjetiti da to nije neko ugodno iskustvo. Zamislite da vaši intimni dijelovi tijela diraju na takav brz način – to ne bi bilo ugodno, zar ne?

Povežite se s djetetom

Djeca će uvijek lakše nositi ako se s njima povežemo. Duboko udahnite. Komentirajte što dijete radi. Zatim naglasite da mu je pelena mokra. Pitajte dijete je li to primijetio. To mu daje priliku da dijete samo shvati da nešto nije u redu i da je potrebna promjena. 

Foto: Pixabay

Važni koraci

Pokažite malo poštovanja

Od vremena kada su dojenčad, umjesto da ih samo grabite, krenite polako i objasnite što se događa. Čak i male bebe razumiju vaš ton glasa. Ako to činite od trenutka kad se vaša beba rodi, ona će imati bolju povezanost s vama te neće stvarati takav otpor prilikom promjene pelena.

Dopustite djetetu malo izbora

Postavite pitanje kao što je npr. “Jesmo li spremni za promjenu pelena?” Ako dijete kaže ne, recite mu: “Pelena ti je mokra. Hoćeš li je promijeniti sada ili za tri minute? Za 3 minute? U redu!”

Nasmijte je

Smijeh smanjuje hormone stresa i povećava hormone povezivanja. Dakle, nasmijati svoje dijete deset minuta prije uvijek je dobra strategija kada znate da će vam trebati njegova suradnja. 

Smanjite kretnje

Ako možete, upotrijebite prijenosnu podlogu za presvlačenje i promijenite joj mjesto gdje se igra, tako da vas manje ometa prilikom presvlačenja.

Pixabay, ilustracija

Igra kao pomoć

Ne prekidajte igru

Igra je posao vaše bebe. Naravno, ne želi da ju se prekida. Zašto bebi ne mijenjati pelene stojeći, ako su samo mokre?

Osmislite neku zabavu

Većina djece ne može odoljeti zabavi. Uzmite bubanj, pjevajte i plešite do spavaće sobe!

Pustite dijete da hoda

Mnoga djeca protive se odvođenju na presvlačenje, no ako s djetetom zajedno otplešete do mjesta za presvlačenje umjesto da ga nosite, to može olakšati proces i vama i djetetu.

Koristite lutku

Olakšajte se tako što ćete najprije oblačiti njezinu lutku ili medu.

Zatražite pomoć

Udružite se sa svojim djetetom kako biste obavili posao. Na primjer, možda bi želio sam skinuti pelenu? Djeca vole svladavati nove vještine. Recite mu što radite na svakom koraku i uključite ga u proces.

Mamin kutak

Foto: Pixabay, ilustracija