/Kako se dobro pripremiti za dolazak bebe? Donosimo savjete za majke koji čine razliku

Kako se dobro pripremiti za dolazak bebe? Donosimo savjete za majke koji čine razliku

“Majke, uključite koga god možete da vam pomogne. Prvih 10 dana je upoznavanje, prva tri mjeseca je ‘uštimavanje’, nakon toga će sve ići na bolje”, rekla je doula Sanja Bukač Štritof iz Zagreba koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu podršku majkama prije, tijekom i nakon poroda.

Sanja je tiha pratnja kroz trudnoću, žena, majka, iskusna porođajna i postporođajna doula te IAIM trenerica za masažu beba. Dugi niz godina vodi set radionica “Čarolija trudnoće i majčinstva, školica za trudnice i partnere” u kojoj educira trudnice i partnere o svemu što bi trebali znati kako bi njihova trudnoća i babinje proteklo što lakše i opuštenije. Upitali smo je kako se majke mogu pripremiti za dolazak prinove, kako organizirati vlastiti dom, je li poželjno slušati savjete drugih ili svoju intuiciju, kako uključiti supruga ili partnera u brigu o bebi, kako se naspavati unatoč plaču i noćnim buđenjima te kako pripremiti braću i sestre na dolazak nove bebe.

“Da je trudnoća jedno prekrasno razdoblje u životu svake žene to znamo, pred kraj trudnoće trudnice znaju biti nestrpljive, znaju se previše umarati ‘trčkarajući’ na sve strane i pripremajući se za bebu. Da to ne bi bilo tako savjetujem svakoj mami da se priprema do 36 tjedna, nakon toga da šeta, čita, odmara, druži se s prijateljicama ili da se posveti partneru i on njoj. Na tržištu ima puno knjiga i poželjno ih je prolistati, pročitati i zapamtiti neke pojedinosti koje nam mogu pomoći kada se beba rodi, no najvažnije je educirati se kroz trudnoću kroz radionice i tečajeve kojih zaista na tržištu ima sasvim dovoljno kako bi se majka kvalitetno pripremila za period života koji dolazi”, započela je Sanja.

Dodala je kako će biti zahtjevno, ali sve se može ako se na vrijeme informiramo. Priprema pak ovisi od para do para. Neki će reći ‘kako su svi tako ćemo i mi’, a neki par će reći ‘idemo se pripremiti da nam bude lakše i da sa što manje stresa odradimo to tako zahtjevno razdoblje.’

Foto: Pixabay, ilustracija

Kako organizirati dom?

Kako se naša sugovornica bavi trudnicama već dugi niz godina potvrđeno zna da priprema čini razliku. “Netko će naći doulu, a netko će se pripremiti preko gradskih tečajeva za trudnice, netko će posegnuti za interaktivnim radionicama na kojima će upoznati i druge parove, pronaći nova prijateljstva, upiti neka nova iskustva i informirati se.”

Govoreći o samoj organizaciji doma, istaknula je kako će parovi uvijek kupiti ono najosnovnije sredinom trudnoće: krevetić, kolica, prematalicu, hranilicu, a nakon toga svoj popis će proširivati prema svojim mogućnostima.

“Naravno puno parova stvari će naslijediti, dobiti ili naručiti kao poklon, ali uvijek će željeti dodati i onaj svoj ‘touch za gušt’. Često se parovi odlučuju na preuređenje doma, pa ih radovi dočekaju i po dolasku kući iz rodilišta. Kako se to ne bi dogodilo krenite na vrijeme. Važno je da krevetić bebe stane uz mamin krevet, da imate mjesto na koje ćete odložiti bebu u vrijeme predaha i da imate opremu za higijenu bebe i odjeću u koju ćete bebu oblačiti. Naravno, najvažnije je puno ljubavi, strpljenja i vremena koje ćete posvetiti bebi, sebi i partneru u tom zahtjevnom periodu.”

Foto: Pixabay, ilustracija

Slušati savjete ili svoju intuiciju?

Pitanje koje se majkama često nameće jest treba li slušati savjete drugih vezano uz prinovu ili ne.

“Uz informiranost i znanje koje smo stekli kroz trudnoću dobro će nam doći i pokoji savjet, vremena se mijenjaju i smjernice i savjeti također, no naravno, svaka mama treba slijediti i svoju intuiciju. Mame opustite se, ne treba sve uvijek biti skuhano i pospremljeno, stvarno ne mora. Važno je da pazite i štedite sebe, da se oporavite, da brinete za bebu, a sve ostalo može i netko drugi. Svojim parovima kažem da nikada ne odbijaju pomoć mama/baka, teta, prijatelja, neka pričekaju da se beba rodi i tada rasporede društvo. Hoće li netko skuhati pa donijeti obrok, hoće li netko doći i malo pospremiti, hoće li netko doći i izvesti bebu u šetnju dok mama i tata odmaraju, hoće li angažirati doulu da im pomogne oko kuće i bebe, hoće li ipak sve raditi sami vidjet će kada se nađu u potrebi”, savjetovala je naša sugovornica.

Majkama je potom poručila: “Na kraju kada ne znaš što ćeš, jer je doula rekla jedno, patronažna sestra drugo, sestra za bebe treće, a literatura četvrto pitaj sebe samu što bi ti u tom trenutku napravila i napravi tako!”

Foto: provatna arhiva/Sanja Bukač Štritof

Kako pomoći sebi i kako nam okolina može pomoći?

Kada majke rode prilično su ranjive i potrebna im je velika podrška i razumijevanje, a u to treba biti uključena cijela obitelj. “U početku ćete vjerojatno željeti biti sami, bebica i vi kao u nekom lijepom filmu. Nakon nekog vremena mogli bi se malo umoriti, poželjeti mira, poželjeti sna. Majčino tijelo nakon trudnoće i poroda treba oporavak, organi se trebaju vratiti na mjesto, rane zacijeliti i mama se treba odmoriti. Ukoliko odmor nedostane, mama bi se mogla osjećati iscrpljeno, neshvaćeno, mogla bi nastaviti krvariti, mogla bi izgubiti snagu za dalje, kako do toga ne bi došlo svakako potražite pomoć.”

Partnera, supruga ili dečka potrebno je uključiti u brigu o bebi od samog početka. “Naravno, partneri se razlikuju. Neki će u startu željeti znati sve, neki će se u startu veseliti i kupovati cvijeće i kasnije zaboraviti da si trudna, neki će ići na radionice, a neki će se izvlačiti do samoga kraja. Bez uzrujavanja moramo se prilagoditi partneru kojeg smo izabrale i poticati ga da se uključi ako može u opremanje doma, kupovanje opreme za bebu, ili u sve nabrojano. Nažalost, nismo svi za sve, nismo ni mi sve za sve, a ni partneri također”, napomenula je.

Potom je dodala: “Milujte zajedno bebu, razgovarajte o njenom razvoju i rastu, posjećujte liječnike zajedno, razgovarajte o poteškoćama koje vam se događaju, razgovarajte i o četvrtom tromjesečju – babinju i radite planove kako se nositi s njime kada beba dođe. Trebat će puno razumijevanja, strpljenja, neprospavanih noći i teških dana da se ‘uštimate’.

Foto: Pixabay

Kada pozivati goste i kako se naspavati?

Osvrćući se na okolinu, napomenula je kako u početku gosti nisu poželjni, niti zbog mame, a niti zbog bebe. “Možete im poslati sliku i zamoliti za mjesec dana oporavka. Svatko normalan to će razumjeti. Oni koji ne razumiju neka ne razumiju.”

Vezano uz spavanje, ali i uključivanje braće i sestara u brigu o bebi, doula je istaknula: “Spavat ćete kada beba spava ili ćete se izmjenjivati ili ćete potražiti pomoć doule, sestre, bake… Neke druge mogućnosti baš i nema. Jednako kako se tata treba uključiti odmah, tako je poželjno da se i prvo, drugo ili treće dijete upozna s dolaskom bebe, da se bebu potiče da dodiruje trbušćić, priča bebi, komunicira s vama o bebi, mazi bebu kroz trbuščić i kupi joj poklončić za doček.”

Bebe plačem komuniciraju: Ovo je sve što trebate znati o kolikama i ima li ih vaša beba

U svakom slučaju, zaključak bi bio da je priprema važna u bilo kojem obliku. “Odaberite dobrog i suosjećajnog liječnika da vam prati trudnoću te potpun i dobar set radionica za pripremu. Nisu svi ljudi za sve. Pratite upute stručnih osoba i sve pojednostavite. Dojenje se uči! Opremite se na vrijeme. Nemojte gledati porođaje drugih žena. Nemojte da vas plaše svojim iskustvima, komentirajte i uspoređujte tek kad se beba rodi. Nemojte žuriti, beba će stići na vrijeme. Napravite plan za babinje. Uključite koga god možete da vam pomogne. Prvih 10 dana je upoznavanje, prva tri mjeseca je ‘uštimavanje’, nakon toga ići će sve na bolje“, poručila je Sanja Bukač Štritof .

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija