/‘POPUT ONIH IZ FILMOVA’ Hobitska kućica usred Slavonije, osim što privlači pažnju prolaznika, služi i za…

‘POPUT ONIH IZ FILMOVA’ Hobitska kućica usred Slavonije, osim što privlači pažnju prolaznika, služi i za…

Daleko od gradske vreve, uz rub šume, već 16 godina žive Monika i Željko Mijaković. Njihovu idilu krasi neobična kućica, nalik hobitskoj, a zamisao su dobili u Baranji. Podzemna kućica poput onih koje se viđaju samo u filmovima niknula je nedaleko od Vinkovaca. Osim što privlači pozornost prolaznika, služi i kao idealno skladište za plodove iz vrta i voćnjaka.

“Vidjeli samo da su ondje Drava i Dunav dosta visoko, pa su ljudi podrume gore radili i mi smo tu ideju prenijeli jer smo znali da je ovdje podvodno”, rekao je Željko. 

Zbog toga nisu mogli graditi podrum. U trapu je zimi temperatura do 5 , a ljeti do 18 stupnjeva, pa im služi kao spremište za zimnicu, voće i povrće. Jabuke uzgajaju sami, sade vrt, brinu se o okućnici, o mačkama koje ih čuvaju od poljskih miševa, o psima, kokošima i zečevima. Za povratak u prirodu odlučili su se zbog svoje djece iz jednostavnog razloga. 

“Mi smo ovdje, oni su tamo, imaju slobodu, nismo im nadzor, niti naporni s nekim našim idejama, u onom vremenu u kojem smo mi živjeli, da im to pokušavamo nametnuti da i oni moraju tako. Zato je ovaj odmak dobar jer oni vikendom mogu doći, vole doći ovdje i biti s nama”, rekao je Željko. 

Na veliku promjenu brzo su se naviknuli, za razliku od njihovih prijatelja. 

“Još uvijek se iznenađuju i pitaju kako možemo ovdje biti, ne možeš im objasniti da je to nama naš život, da jednostavno to volimo”, rekla je Monika. 

Suživot s prirodom, kažu, čuva ih od bolesti. Sve što mogu, rade same, poput kompostiranja ili piljenja drva. Jer su u zelenilu, uz prirodu i cvrkut ptica – pronašli svoj mir.

bl/HRT

Foto: Screenshot HRT