/Roditelji ovim postupcima povrjeđuju dijete, a da toga nisu ni svjesni: To se može promijeniti

Roditelji ovim postupcima povrjeđuju dijete, a da toga nisu ni svjesni: To se može promijeniti

Ponekad, čak i jednostavno pitanje, poput “Kakav ti je bio dan?” može učiniti da vaše dijete ne želi biti u vašoj blizini ili provoditi vrijeme s vama. Zato bi roditelji s vremena na vrijeme trebali stati u kožu svoje djece i vidjeti što im zapravo treba od njih.

Možda griješite u tome što dopuštate da vaše raspoloženje utječe na odnos s djetetom. To ne znači da biste trebali skrivati emocije od svoje djece, ali trebali biste voditi računa o tome kako njima upravljate i pokušati pronaći načine da se bolje nosite sa stresom. Iako možda mislimo da su djeca premlada da bi prepoznala kako se osjećamo, mogu biti vrlo osjetljiva na raspoloženja roditelja.

Stalni stres može uzrokovati burnu reakciju na sve što od vas traže, a to ih može natjerati da izbjegavaju dolazak k vama u budućnosti. Uzimanje vremena za sebe i bolje okruženje može vam pomoći da svojoj djeci pružite potrebnu emocionalnu podršku. Djeca nisu uvijek raspoložena za razgovor.

Ali kada dođu, potrebna im je vaša puna pažnja. U protivnom će misliti da nisu prioritet i da vam nisu važni, što može dovesti do toga da svoje emocije u budućnosti drže zatvorene. Zato, kada vam dijete dođe s nečim važnim što želi reći, prestanite s tim što radite, uspostavite kontakt očima s njime i potpuno se uključite u razgovor, piše Direktno.hr.

Foto: Pixabay

Uporno zapitkivanje o njihovim problemima

Neprekidno ispitivanje djeteta o tome što ga muči može ga naljutiti i natjerati da svoje probleme riješi samo. Svi se nosimo sa stresom na različite načine, a naša djeca nisu iznimka u tome. Zato, umjesto da tjerate dijete da vam kaže nešto što ne želi, pokušajte mu postavljati manje izravna i nametljiva pitanja.

Shvatite svoje dijete ozbiljno, čak i kada vam se njegovi osjećaji ili reakcije čine glupima. Umjesto da ih zadirkujete zbog situacije u kojoj su se našli, podijelite svoje iskustvo ili sjećanja kako biste im pomogli da se lakše nose s problemom. Ako svojim prijateljima ili obitelji kažete nešto što vam je dijete reklo u povjerenju, to ih može natjerati da čuvaju tajne od vas. Trebali biste prepoznati emocije svog djeteta i pokušati ih ne dijeliti previše jer to može povrijediti njihove osjećaje.

Normalno je i zdravo da djeca traže više slobode. Kada se to dogodi, roditelji to obično vide kao nedostatak poštovanja ili da gube kontrolu nad svojom djecom, što može dovesti do još većeg pritiska na djecu. Dopustite djetetu da samo donese neka od pravila i gledajte kako se nosi s odgovornošću. Kad dijete vidi da mu vjerujete, vjerojatno će pokazati zreliju i odgovorniju stranu koju prije niste vidjeli.

Marijana Kovač

Foto: Pixabay