/Udruga SVE za NJU predstavila portal za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima

Udruga SVE za NJU predstavila portal za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka 2021. udruga “SVE za NJU” predstavila je portal kojemu je cilj pružiti podršku, informirati i osnažiti onkološke bolesnika, ali i okupiti sve udruge i zdravstvene ustanove u adresaru besplatnih stručnih savjetovališta

Šest od deset pacijenata treba barem inicijalnu psihološku podršku, trećina treba kontinuiranu podršku i praćenje, a psihološku pomoć potrebno je tijekom liječenja oboljelog i nakon smrti osigurati i članovima obitelji i njegovateljima, zaključak je u nedavno usvojenom Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. (NSOPR). Implementacijom ovog dokumenta Hrvatska može značajno unaprijediti prevenciju i liječenje onkoloških bolesti, smanjiti smrtnost od raka i povećati preživljenje, poručili su iz Udruge.

Kako to ne bi ostala samo “lista želja”, udruga “SVE za NJU”, jedan od sudionika platforme Hrvatska protiv raka, koja je pokrenula inicijativu za usvajanje NSOPR-a, paralelno je već započela projekt izgradnje portala psihoonkologija.hr na kojemu onkološki bolesnici i članovi obitelji na jednom mjestu mogu pronaći ne samo edukaciju o psihičkim teškoćama onkoloških bolesnika, nego i cjelovit nacionalni adresar besplatnih stručnih savjetovališta u zdravstvenom sustavu i udrugama.

U Udruzi kažu da od osnivanja zagovaraju psihološku pomoć kao integrirani dio onkološkog liječenja, promiču koristi i vrijednosti psihoonkologije u praksi i pruža stručnu psihološku pomoć u Centru za psihološku pomoć. To je, tvrde, na tragu standarda onkološke skrbi koje promiče International Psycho-Oncology Society (IPOS) – psihološka pomoć je univerzalno ljudsko pravo, a distres kod onkoloških bolesnika treba mjeriti kao šesti vitalni znak nakon temperature, krvnog tlaka, pulsa, disanja i boli.

“Više nitko ne dvoji koliko je psihološka pomoć važna, no, pravo je pitanje gdje stručnu podršku mogu dobiti onkološki bolesnici, bolesnice i članovi obitelji? Koliko imamo specijaliziranih psiholoških savjetovališta, gdje se ona nalaze i kako doći do tih informacija? Nije dovoljno samo otvoriti savjetovalište nego tu informaciju treba učiniti dostupnom bolesnicima kroz nacionalni adresar, što smo i uspjeli postići portalom psihoonkologija.hr  . Važnost ovakve baze prepoznalo je i Ministarstvo zdravstva, te nas podržalo u razvoju ideje”, pojašnjava Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU.

Zasad je u adresaru 13 savjetovališta u kojima su pacijentima na raspolaganju psiholozi, psihijatri ili psihoterapeuti no lista će se redovito ažurirati. Uz samo nekoliko klikova, svaki bolesnik može pronaći sebi najbliže savjetovalište, te dobiti informaciju o dostupnim stručnjacima, načinu predbilježbe, radnom vremenu, potrebi za uputnicom, ili primjerice, mogućnosti telefonskog savjetovanja.

“I ovim putem pozivamo pacijente da se obrate stručnjacima i potraže psihološku pomoć, koja je univerzalno ljudsko pravo i znak mudrosti, a ne slabosti. Portalom želimo aktivirati i zdravstvene radnike, da i oni dodatno osvijeste važnost stručne psihološke podrške, te ohrabruju bolesnike da se jave u savjetovalište. Pozivamo i sve udruge i zdravstvene ustanove da svoje savjetovalište registriraju u nacionalnom adresaru besplatnih stručnih savjetovališta”, poručuju iz Udruge.

Izgradnju portala psihoonkologija.hr podržala je tvrtka Novartis.

Iako se i u Hrvatskoj zadnjih godina puno više govori o psihološkoj podršci, mnogi bolesnici, a niti zdravstveni radnici, ne znaju gdje je mogu dobiti. Na ta i mnoga druga pitanja odgovara upravo portal psihoonkologija.hr.

bkk

Foto: Unsplash