/Upisujute dijete u srednju školu? Majka savjetuje kako proći što bezbolnije

Upisujute dijete u srednju školu? Majka savjetuje kako proći što bezbolnije

Upisi u srednju školu znaju biti prava muka za roditelje i djecu. D.K. (40) iz Zagreba podijelila je svoje iskustvo i otkrila s kojim se sve nedoumicama i problemima susreću roditelji prilikom upisa djece u srednju školu. Ova majka dvoje djece prije dvije godine je uspješno upisala sina, a sada je čeka upis kćeri. Proces je to koji zahtijeva puno truda i zna biti vrlo stresan, stoga savjetuje roditeljima da si uzmu dovoljno vremena kako bi sve prošlo što bezbolnije.

„Prva i osnovna nedoumica jest hoće li moje dijete upasti u školu koju želi. Već u startu je lakše ako dijete zna koju bi školu htjelo upisati, tako da se mi roditelji možemo posvetiti istraživanju – provjeriti kako je bilo prijašnjih godina, odnosno koji je minimalni i maksimalni broj bodova te kakav je prosjek bio prijašnjih godina“, ispričala nam je D.K. i dodala da takva priprema može puno pomoći roditeljima da i prije nego krenu prijave vide kakve su šanse da im dijete upadne u željenu školu.

Za upis u srednju školu postoji više kriterija koje treba zadovoljiti. No istaknula je kako su bitne završne ocjene od 5. do 8. razreda te ocjene iz pojedinih predmeta koje svaka škola propisuje.

„Tu se uzimaju ocjene iz 7. i 8. razreda. Svaka škola gleda tri osnovna predmeta – hrvatski, matematiku i prvi strani jezik te predmete koji imaju poveznicu sa školom i smjerom koje dijete upisuje. Daljnji problem koji sam imala u samom početku jest taj kako sve to povezati, od kuda krenuti i što moram napraviti kako bi sve bilo kako treba“, napomenula je ova majka i dodala kako je pomoć u savjetovanju  imala u osnovnoj školi te na stranici upisi.hr.

Na upit kada se roditelj treba početi pripremati za upis, odgovorila je:

„S prikupljanjem informacija za upis u srednju školu krenula sam već na početku 8. razreda. Uglavnom sam dobivala odgovore ‘ima još vremena’ i ‘nećete nigdje zakasniti’. U konačnici se tako i pokazalo. Koliko god se u početku činila kao nemoguća misija, na kraju je to vrlo jednostavno kada krenu upisi i kada dobijete sve upute.“

No stresa uvijek ima, kako kod roditelja, tako i kod djece.

„Sin nije bilo toliko u stresu jer je bio siguran da će se upisati, no ne mogu isto reći i za sebe. Nakon što smo prijavili šest škola/smjerova preko internet stranice, prvih dana sam gotovo svaka dva sata išla gledati koji je na listi. Nakon tjedan dana kada sam vidjela da dobro kotira i da sigurno upada, nisam više toliko gledala i brinula kao u početku.“

Za razliku od sina, njezina kćer koja ove godine upisuje srednju školu, stres od upisa prolazi već od 7. razreda.

„Čak je jednom u 7. razredu stavila na papir koje ocjene mora imati u 8. razredu kako bi imala dovoljan broj bodova za upis u željenu srednju školu. Unazad neko vrijeme stalo govori  ‘ako neću imati 5 iz tog i tog predmeta neću se moći upisati”, ispričala je majka.

Dodala je kako joj je kćer inače odlična učenica i puno uči te da joj je ovo razdoblje vrlo stresno.

„Pokušavam joj pomoći s razgovorom i smiriti ju. Govorim joj ‘ako ne upadneš u tu gimnaziju budeš u drugu’, ali ona je baš ‘zagrizla’ za jednu gimnaziju i to joj je cilj. Žao mi je da uči po pet do šest sati dnevno, a ponekad i do kasnih sati – sve kako bi dobila odličnu ocjenu.“

Na upit jesu li se kriteriji mijenjali proteklih godina u pojedinim školama, majka odgovara:

„Vjerujem da jesu, pogotovo u školama za koje vlada velik interes odlikaša koji su sve prošli s prosjekom 5,0. Takve škole, koliko sam čitala, imaju dodatne provjere znanja kako bi se ipak napravila lista. Jer se, naravno, u svaku od tih popularnih škola prijavi više djece nego što ih mogu primiti.“

Rekla nam je i koje je sve korake osobno poduzela kako bi uspješno upisala dijete u srednju školu.

„Dobro sam se informirala, povezala od početka do kraja što sve moramo napraviti, zvala pojedine srednje škole da se dodatno raspitam,  proučavala i ostale srodne škole ako ne upadne u željenu, čitala po forumima, pitala roditelje koji su već prošli upise, raspitivala se u osnovnoj školi…“

Na upit što savjetuje roditeljima koje čeka ova važna zadaća, poručila je:

„Nakon što sam već jednom prošla upis u srednju školu, savjetujem im samo da se dobro informiraju. Na stranicama srednjih škola postoje uvjeti upisa i što se eventualno treba dodatno obaviti prije upisa. Primjerice, pregled na medicini rada za strukovne škole, dodatne provjere znanja i slično. Također, neke škole imaju i dane otvorenih vrata pa tamo možete dobiti informacije o samoj školi i programima koje nude.”

Također, dodala je, razrednici i stručna služba u osnovnim školama raspolažu s informacijama oko upisa u srednju školu. No njoj je jedna stvar bila ključna u cijelom procesu.

„Ono što mi je bilo najbitnije jest da je moj sin, a sada i kćer, znao što želi upisati. Tada je nekako i taj stres kroz koji prolazimo oko upisa i kako će im biti u upisanoj srednjoj školi mnogo lakši“, zaključila je ova majka.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay