/Zašto je važno čitati djeci? Zbog ovih šest razloga poželjet ćete svakodnevno čitati mališanima

Zašto je važno čitati djeci? Zbog ovih šest razloga poželjet ćete svakodnevno čitati mališanima

Kroz čitanje djeci se otvaraju novi svjetovi i avanture, uče se novi pojmovi i riječi te razvijaju empatija i socijalne vještine. Čitanje djeci važno je za njihov razvoj jezika, kreativnosti, pažnje i mašte.

Čitanje djeci može biti i izvrsna prilika za provođenje kvalitetnog vremena zajedno te jačanje emocionalne povezanosti između djeteta i roditelja. Također, redovito čitanje djeci može ih potaknuti da razviju ljubav prema čitanju i knjigama, što će im koristiti i u školi i kasnije u životu, piše Mamin kutak.

Evo nekoliko razloga zašto je važno čitati djeci:

Razvija jezične vještine: Čitanje pomaže u razvoju djetetovog jezika, a usvajanjem bogatog rječnika knjige mogu imati pozitivan utjecaj na djetetovo razumijevanje i izražavanje.

Rana pismenost: Kroz čitanja djeca uče kako se čita knjiga, gdje je naslov, gdje je tekst, što slike znače, što znači okrenuti stranicu. Sve zvuči jednostavno, ali takva temeljna znanja su bitna za kasnije upoznavanje sa slovima u školi.

Potiče maštu i kreativnost: Čitanje knjiga potiče djetetovu maštu i kreativnost, pomažući im da zamisle svjetove i likove izvan njihove stvarnosti.

Razvija koncentraciju i pažnju: Čitanje zahtijeva fokus i pažnju, što pomaže u razvoju koncentracije i sposobnosti djeteta da se usredotoči na jedan zadatak.

Uči o svijetu i različitim kulturama: Kroz čitanje, djeca mogu naučiti o različitim kulturama, tradicijama i načinima života širom svijeta, proširujući svoje znanje i shvaćanje svijeta oko sebe.

Potiče emocionalni razvoj: Čitanje knjiga može pomoći djeci da razumiju svoje osjećaje, empatiju prema drugima i izražavanje svojih emocionalnih iskustava.

Foto: Pixabay

Čitanje kao interaktivno iskustvo

Važno je napomenuti kada čitate djeci, važno je birati prikladne knjige koje su primjerene njihovoj dobi i interesima. Za djecu do treće godine života birajte kraće knjige s puno slika i malo teksta, također za mlađe čitatelje preporučujem interaktivne slikovnice gdje se nešto može dotaknuti ili otvoriti. Za djecu od treće do šeste godine možete birati duže priče sa složenijom radnjom. U toj dobi djeca već razviju interese tako da svakako čitajte knjige o dinosaurima ili Elsi ako je to predmet interesa djeteta.

Također je važno pokušati učiniti čitanje interaktivnim iskustvom, postavljajući pitanja, objašnjavajući nepoznate pojmove i potičući raspravu o temama koje su obrađene u knjizi. Djeca će više uživati u čitanju ako su aktivni sudionici. Dok čitate nemojte se ustručavati i ubaciti malo teatralnosti, koristite različite glasove za likove ili pokretima tijela glumite likove.

Ukratko, čitanje dječjih knjiga je važno jer doprinosi razvoju različitih aspekata djetetove ličnosti, od jezičnih vještina i kreativnosti do emocionalne inteligencije i razumijevanja svijeta oko sebe. Zbog toga je važno redovito čitati djeci i poticati ih na ljubav prema knjigama.

Ana Pelivan i Urša Peša

Foto: Pixabay, ilustracija