/Foto: Zimska festival-akcija na Ilici prikupila donacije za one najranjivije, ali i podijelila božićne poklone

Foto: Zimska festival-akcija na Ilici prikupila donacije za one najranjivije, ali i podijelila božićne poklone

Advent je na Ilici počeo ranije pa je tako festival-akcija sa svojim umjetnicima i rukotvorcima zatvorila promet u nedjelju 26. studenog. Na Ilici je bila topla atmosfera jer su im teme Dijeljenje, Velikodušnost i Nesebičnost zagrijale srca. Kavicu na tračnicama zamijenili su topli napitci kao što su čaj ili kuhano vino te se uživalo u glazbi i duhu zajedništva Projekta Ilice: Q’ART.

Održala se humanitarna akcija u kojoj je bio minimalni iznos za donaciju 10 eura, a zauzvrat je svatko tko je donirao dobio mali poklon zahvalnosti od humanitaraca. Udruge za koje su se skupljale donacije su: Udruga Fajter, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja ,,Svitanje”, Udruga Merida, Meow me, Udruga Kolibrići, Progovori autizam – širi ljubav, ADRA, Športsko kulturna braniteljska udruga, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, Udruga SPIK, Svijet tišine te Centar za rehabilitaciju Zagreb – dislocirana jedinica i Orlovac. Projekt Ilica: Q’ART se zahvaljuje svakome tko je nesebično mislio na one kojima je najpotrebnije te velikodušno dijelio i donirao u ovoj humanitarnoj akciji.

Adventska čarolija

Festival je oživio Ilicu zatvaranjem prometa, stvarajući prostor za ljude koji su došli uživati u umjetnosti i glazbi. Povezivanje zajednice i poticanje humanitarnog duha bili su ključni elementi ovog događaja. Na koncept modnoj reviji na Britanskom trgu, kreacije su pokazali Humana Nova, La Bestia te ULUPUH. Kupiti se moglo što god ste zamislili pa su mnogi iskoristili priliku i već sada osigurali jedinstvene umjetničke poklone. Mnogobrojni izlagači, kojih je bilo preko 360, nudili su raznolik izbor rukotvorina, umjetnina, većinom domaćih proizvoda u božićnom duhu, a pridružili su se i rukotvorci iz Vijetnama, Južne Koreje, Nizozemske, Afrike, Indije i drugih zemalja. Božićne kuglice, vjenčići, šalice, ukrasi, kolači…

Adventska čarolija bila je prisutna u svakom kutku, a posjetitelji su mogli vidjeti izuzetne glazbene performanse. Projekt Ilica: Q’ART nije samo festival, već i platforma za podršku umjetnosti i humanitarnim inicijativama, čime se dodatno naglašava njegova posebnost. Glazbeni performans kod Akademije likovnih umjetnosti održala je Ivana Galić koja je ujedno održala i Masterclass vokalnu radionicu. Kod Frankopanske na ulazu u Obrtničku komoru Zagreb nastupao je Jerko Jurin trio, a na Britanskom trgu kvartet vrhunskih glazbenika pod vodstvom Davora Doležala. Glazba je bila vrhunska kao što je to običaj na Ilici, publika se rasplesala unatoč hladoći. Ova Ilica bila je zaista posebna.

Projekt Ilica: Q’ART nije samo događaj, već i podsjetnik na moć umjetnosti i humanosti ujedinjenih u jedinstvenom festivalu. Njegova toplina ostaje urezana u sjećanjima onih koji su sudjelovali, potičući nas da se prisjetimo važnosti zajedništva, suosjećanja, zahvalnosti, opraštanja, suradnje, tolerancije, dijeljenja, nesebičnosti i velikodušnosti u našim životima.

Projekt Ilica: Q’ART se održava i sedmu godinu za redom zahvaljujući velikoj podršci izlagača i mikro donatora projekta kao i svesrdnoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Obrtničke Komore Zagreba i partnerima koji su uvijek spremni na suradnju Akademija likovnih umjetnosti, ULUPUH,  Tekstilno tehnološkom fakultetu. Ovo je bila zadnja festival-akcija za 2023. godinu te se nastavlja s projektima sljedeće godine. U 2024. godini će se održati tri Projekta Ilica: Q’ART te će projekt Q’ART u tvom KVARTU posjetiti Savicu, Medvešćak, Ferenščica, Novi Zagreb Zapad i Trešnjevka. Pratite novosti o događanjima na njihovim društvenim mrežama.

Više o Projektu Ilica: Q’ART

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi. U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.

mšm

Foto: Ivana Nikolić