/Baka Nataša žrtva je ugovora o dosmrtnom uzdržavanju: ‘Teško je, sve skupa je tragikomično…’

Baka Nataša žrtva je ugovora o dosmrtnom uzdržavanju: ‘Teško je, sve skupa je tragikomično…’

Nataša Papeš cijeli život posvetila je borbi za zaštitu onih najslabijih, zlostavljanih i nemoćnih životinja. Baš zbog njih svoj stan u Zagrebu zamijenila je kućom na području općine Rugvica. U svojim kasnim sedamdesetim kada je i sama trebala pomoć, odlučila je sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s bračnim parom kojeg je upoznala baš putem borbe za zaštitu životinja.

“Kad sam potpisivala taj ugovor osnovni uvjet je bio tražila sam da uđe jednaka skrbi kao za mene i za moje životinje koje su preostale. Međutim to su ispustili. Ugovor sam potpisala u euforiji, pod pritiskom. Zapravo sam vjerovala, ne samo ja, nego i drugi koji su nasjeli”, govori Nataša za HRT.

Potpisala je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Svojim potpisom oni koji su preuzeli brigu o njoj istog trenutka postali su vlasnici njezine cjelokupne imovine. Zauzvrat su se trebali brinuti o Nataši 24 sata do kraja njezina života.

“To je trajalo jako kratko, dva mjeseca. Treći mjesec je ona pospremala i početak četvrtoga. U veljači 2016. sam zaključila, cijelu 2016. do početka 2017. sam ostala sama”, kaže Nataša. Od onda, kaže Nataša, plaća sve režije, lijekove i sve ostalo što niie definirano ugovorom.

“S time da je ona doselila 2017. tu, ali me u međuvremenu prijavila policiji kao dementnu osobu koja je jako opasna, koja može nju ubiti štakom. Sve skupa je tragikomično, ja se probam nekako humorom izvući, ali je to jako teško”, priznaje Nataša.

Pokušaj raskida ugovora

Zbog nebrige, Nataša Papeš je već nakon nekoliko mjeseci odlučila raskinuti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Iako se druga strana ne drži dogovorenog, to neće biti nimalo lako.

“Tažim raskid ugovora zbog neizvršavanja obveza po ugovoru. Moj prijatelj koji je išao kod odvjetnika vidio da je ona potajno prebacila vlasništvo na kćer da bi dobila na vremenu”, govori Nataša.

“Kad ti potpišeš dosmrtni ugovor, ti si u tom času izgubio mogućnost da upravljaš sa svojom imovinom. Ta draga gospođa, govorim pod navodnicima, koja je postala vlasnica ona je prenijela vlasništvo na svoju kćer. Tako se stvar pravno komplicira”, kaže psihologinja Ljubica Uvodić Vranić koja Natašu poznaje od ranije.

Tromost sustava

Gotovo šest godina ovaj se slučaj vuče po sudu. Pravnim putem, Nataša Papeš, u 85. godini života bori se za raskid štetnog ugovora. Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić jedna je od svjedokinja.

“Čekajući od 1. lipnja 2017. ja sam došla na red tek prošle godine u svibnju, nakon tri godine jednom godišnje sutkinja pozove jednoga svjedoka, a on je živ ili više nije živ”, rekla je Uvodić Vranić.

Po riječima Nataše Papeš, od 2016. do sada, održana su dva ili tri ročišta.

mšm/hrt

Foto: Screenshot