/Goran Milić pitao finskog bogataša zašto nema vozačku: Odgovor ga je ostavio u čudu

Goran Milić pitao finskog bogataša zašto nema vozačku: Odgovor ga je ostavio u čudu

U prvoj epizodi nove dokumentarne serije “What’s up Sjever-Jug” autor Goran Milić posjetio je četiri zemlje sjeverne i južne Europe. Na sjeveru je ekipa odabrala Finsku i Norvešku, a na jugu Italiju i Grčku.

Goran Milić sa sugovornicima demantirao je neke predrasude o radišnijim i neradišnijim narodima. “U Norveškoj, Švedskoj i Nizozemskoj ljudi rade relativno kratko, a u Hrvatskoj i Grčkoj relativno dugo. Kod nas je stres na poslu veći, ali radimo kraće za više novca. To nije loše, ali ozračje je malo drukčije”, rekao je bivši veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Hakon Blankenborg.

Statistika kaže da u EU najviše rade Grci. Tome svjedoči i mlada konobarica koja je najprije radila u svojoj domovini Grčkoj, a sada radi u Finskoj. “Ovdje je potpuno drukčije. Nitko ne radi dulje od devet, deset sati. I nikad ne rade sedam dana zaredom. Imaju i stanke, u Grčkoj ih nemamo mnogo, neprestano radimo, rekla je Hara Alissavaki.

Nije ni na sjeveru sve tako bajno. Uvjerio se u to Milić prolazeći pored dugog reda ispred pučke kuhinje u Helsinkiju u Finskoj, statistički godinama najsretnijoj zemlji svijeta. A što kažu finski milijarderi? Goran je posjetio bogatog Finca, vlasnika veoma vrijednih umjetnina.

FOTO: HRT

Iznenađen izjavom

“Do 1960-ih smo bili poljoprivredno društvo. Oko 75 posto Finaca živjelo je na selu, pa im umjetnost nije bila bitna. Danas nije isto kao prije 50 godina, postali smo više kozmopolitski. Nekoć smo bili istočna granica Europe”, rekao je Aarne Langfors. Iznenadio je izjavom da nema vozačku dozvolu, a nema ni automobil. Nisu imali ni njegovi roditelji ni djed.

“Moj je otac govorio da se unutar šireg područja Helsinkija jeftinije voziti taksijem. I proces dobivanja vozačke dozvole je ovdje skup, danas vozačka dozvola stoji između četiri i pet tisuća eura. U mladosti, moja obitelj nije imala auto, a imao sam malo novca. Zašto bih onda polagao za vozačku?”, pita se ovaj finski milijarder.

Goran Milić postavio zanimljiv cjenik restorana u Slanom: ‘Tko prvi pogodi, častim ga čašom vina!’

U Finskoj i bogati mogu bez automobila, u Italiji – nema šanse. Milić se u Rimu provozao taksijem i porazgovarao s jednim od vozača koji mu je otkrio kako na dan “potrubi” i do 25 puta. Usporedbe radi, u Norveškoj mu je jedan taksist rekao da trubu rabi samo jedanput godišnje, piše HRT.

mšm/hrt

Foto: Screenshot/HRT