/‘NOVO ISTRAŽIVANJE’ Hrvati stariji od 50 godina imaju nekretninu i dobre društvene odnose, ali nemaju novca

‘NOVO ISTRAŽIVANJE’ Hrvati stariji od 50 godina imaju nekretninu i dobre društvene odnose, ali nemaju novca

Predstavljeni su rezultati zanimljivog istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju starijih u Europi, a poznati su i podaci za Hrvatsku. Tako većina starijih osoba od 50 godina u našoj zemlji imaju vlastitu nekretninu, dobre društvene odnose, ali zato ne stoje najbolje financijski.

Istraživanje o navikama, zdravlju, ali i raznim izazovima starijih osoba provodili su istraživači s Ekonomskog fakulteta od 2015. godine do sada, a financirala ga je EU. Naziv samog istraživanja je SHARE, a obuhvatio je četiri faze anketa među starijima od 50 godina. Od listopada 2018. godine do završetka istraživanja obavljeno je oko 16.000 anketa kojima je obuhvaćeno oko 6.700 osoba, piše Mirovina.hr.

Sam cilj ovog istraživanja je bio prikupiti različite mikropodatke o zdravlju, umirovljenju, socio-ekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina.

Voditelj projekta u Hrvatskoj je profesor Šime Smolić koji je istaknuo važnost baze podataka SHARE, koja obuhvaća sva važna područja života – demografska obilježja, fizičko i mentalno zdravlje, rad i radne karijere, mirovine i život u mirovini, financijsku situaciju, potrošnju, socijalne mreže, obiteljske odnose.

Rezultati istraživanja tako pokazuju da se stariji najviše suočavaju s problemima financijske prirode, točnije s nedostatkom novca, a tu su i nedostatni kapaciteti dugotrajne zdravstvene skrbi. Problem bi mogao biti i sve veći broj samačkih kućanstava i starenje kod kuće.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija