/Ova 96-godišnja Istrijanka kućanske poslove radi sama, napisala je i knjigu te otkrila tajnu dugovječnosti

Ova 96-godišnja Istrijanka kućanske poslove radi sama, napisala je i knjigu te otkrila tajnu dugovječnosti

Agneza Vale živi u mjestu Rakalj u Istri i ima 96 godina. Ovo i ne bi bilo toliko neobično da se ne radi o vrlo aktivnoj gospođi koja sama kuha ručak, čisti, slika, crta, izrađuje lutke, kreativne predmete i skulpture, a neki dan je predstavila svoju knjigu pjesama i zapisa ‘Libar života’.

Kaže kako je najvažnije držati glavu stalno zaokupljenom raznim aktivnostima, što je po njoj i tajna dugovječnosti.

Iako je imala težak život i puno smrti u obitelji, odlučila je biti aktivna i iskoristiti život najbolje što zna. Za samo dva mjeseca Agneza puni 97 godina, a kaže kako svoje godine ne osjeća.

Počela je, kaže, pisati vrlo mlada, ali ti stari zapisi nisu sačuvani. Ipak, njezina knjiga ‘Libar života’ sadrži pjesme i zapise o Raklju, mjestu u općini Marčana u Istarskoj županiji u kojoj ova 96-godišnjakinja živi dugi niz godina.

“U ovoj su knjizi moje pjesme i zapisi o Raklju, nastali od 1995. godine naovamo, kada sam nakon muževe smrti, s kojim sam imala divan brak, krenula pohađati razne radionice u Čitaonici Kluba umirovljenika. Išla sam na sve radionice koje su se tamo održavale, od kreativnih, likovnih i drugih. Djelatnice Loredana i Lorena bile su fantastične, kao i svi drugi voditelji – gosti. Išla sam i na zbor za treću dob, na radionice keramike u Villi Trapp, imali smo izložbe, išli na gostovanja. Inače, cijeli sam život radila kao krojačica, rekla je Agneza za Glas Istre.

Za kraj navodi kako je važno biti aktivan.

“Stalno volim nešto raditi, valjda mi je to što sam delala kao krojačica pomoglo da razvijem kreativnost. S pokojnim mužem sam vajka išla na ples, praktički nije bilo plesa, događaja gdje nismo išli, sjećam se Circola, terase i druženja”, izjavila je Agneza i istaknula kako je po naravi znatiželjna i kako uvijek voli učiti nešto novo.

mšm/Glas Istre

Foto: Pixabay, ilustracija