/‘POČIVAO U MIRU’ U 78. godini preminuo mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru

‘POČIVAO U MIRU’ U 78. godini preminuo mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru

Zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić umro je u ponedjeljak u 78. godini života u Svećeničkom domu sv. Josipa, objavila je Zagrebačka nadbiskupija.  

Mons. Pozaić preminuo je u 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva, navodi nadbiskupija.

Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, a nakon završene osnovne škole, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati.

Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973., nakon čega je studij nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijana. Tamo je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao.

Od 1977. do 1979. bio je član uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana.

Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove.

Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Bio je profesor kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog 2005. godine.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 2017. godine da je Sveti Otac Franjo prihvatio njegovu ostavku na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije zbog zdravstvenih razloga.

Umirovljeničke dane živio je do zagrebačkog potresa, 22. ožujka 2020. godine, u Kolegiju Družbe Isusove u Zagrebu na Jordanovcu, a nakon toga je bio nastanjen u Svećeničkom domu Sv. Josipa u Zagrebu. No, i nadalje je, koliko mu je dopuštalo zdravstveno stanje, nastojao biti prisutan u pastoralu, posebno u pojedinim prigodama i slavljima.

Mjesto i vrijeme mise zadušnice i sprovodnih obreda bit će naknadno objavljeni, priopćili su iz Zagrebačke nadbiskupije.

mšm

Foto: Zagrebačka nadbiskupija