/Posebna proslava: Kreće obilježavanje 151 godine od rođenja Marije Jurić Zagorke!

Posebna proslava: Kreće obilježavanje 151 godine od rođenja Marije Jurić Zagorke!

Marija Jurić Zagorka rođena je 2. ožujka 1873. godine, a bila je prva hrvatska novinarka, ali i rado čitana književnica. Mnogi su njezine knjige čitali s velikim žarom, a sada će ljubitelji njezinog lika i djela dobiti priliku sudjelovati u posebnom programu. Sve će se održavati u glavnom gradu od ponedjeljka, 26. veljače do ponedjeljka, 4. ožujka, a bit će organizirane predstave, performansi, igre, šetnje i izložbe.

Prošla je 151 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke koja se i dan danas vrlo rado čita. Upravo zato njezin Memorijalni stan, kojim upravlja Centar za ženske studije, ove godine obilježava obljetnicu rođenja nizom aktivnosti, piše Mirovina.hr.

Marija Jurić Zagorka je bila poznata književnica koja je za vrijeme svojeg života bila i vrlo politički aktivna. Tako se borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, kao i za prava žena. Ipak, o njoj su mnoge informacije bile nepoznate.

Foto: Facebook/Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Izložba, razgledavanje stana

Ono što je poznato je da je bila novinarka i književnica koja je pisala komedije, romane i satire, a bila je i urednica Obzora. Najpopularnije njezino djelo je “Grička vještica”, ciklus od sedam romana, dok njezin roman “Gordana” ima ukupno 8.768 stranica.

Kako bi se obilježio njezin rođendan, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije će organizirati niz predavanja, a bit će i izložba, razgledavanje stana, performansa, a organizirat će se i posebna šetnja gradom.

Centar za ženske studije: ‘Predrasude i kršenje ljudskih prava žene svakodnevno osjećaju i proživljavaju na svojoj koži’

Ljubitelji lika i djela legendarne književnice će u ovim aktivnostima moći uživati od 26. veljače do 4. ožujka, a cijeli program možete vidjeti ovdje.

mšm

Foto: Facebook/Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke