/Preminuo je Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar

Preminuo je Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, umro je u ponedjeljak ujutro u 104. godini, a tu je vijesti za medije potvrdila njegova kćer Zrinka.

U 104. godini umro je Josip Manolić, potvrdila je njegova kćer Zrnka za Nacional. U svojoj dugoj političkoj karijeri bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivši je visokopozicionirani pripadnik UDBA-e. Rodio se 1920. godine, u vrijeme prije izuma televizije, a tada su bili živi i Nikola Tesla i Adolf Hitler.

“Moj otac samo je zaspao jutros. Otišao je u miru”, kazala je njegova kći Zrnka za 24 sata te je dodala kako u nedjelju nije mogao pričati. “Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili”, otkrila je.

Preživio je čak četiri režima i dva svjetska rata, a treći, je rekao da neće dočekati i to samo zato što je vjerovao da do njega neće doći. Na svoj je stoti rođendan preživio i zagrebački potres, ali i pandemiju, a ta je bila zadnja od osam koje je preživio, zbog koje je proslavu okruglog rođendana morao odgađati dva puta.

Foto: Pixabay

Obnašao razne funkcije

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. godine u Kalinovcu. kad je svijetom vladala pandemija španjolske gripe koja je usmrtila milijune, a imao je osam godina kad je otkriven antibiotik, ali do njegove primjene prošla su desetljeća, baš kao i od prvog cjepiva protiv gripe. U svojim 30-ima preživio je epidemiji azijske gripe, nakon koje je uslijedila i hongkonška gripa. Kad je imao 61 godinu svijetom se raširio HIV. Doživio je i SARS, ptičju i svinjsku gripu, MERS i pandemiju COVID-19.

Bio je član Komunističke partije Jugoslavije od 1939. U antifašističkom je ratu sudjelovao od 1941., a nakon Drugog svjetskog rata bavio se unutrašnjim poslovima. Na zagrebačkom Pravu je diplomirao 1960. Bio je, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, jedan od osnivača HDZ-a 1989. i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države. Bio je i prvi predsjednik njezina Izvršnog odbora, potom 1990 – 93. potpredsjednik HDZ-a.

Na izborima 1990. i 1992. bio je izabran za zastupnika u Saboru RH. Bio je potpredsjednik Predsjedništva RH (1990.), predsjednik Vlade RH (1990.–91), predsjednik Kriznoga stožera RH, te predstojnik Ureda za zaštitu ustavnoga poretka (1991–93). No, 1994. godine razišao se s HDZ-om i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati, kojoj je bio potpredsjednik i predsjednik.

mšm

Foto: Screenshot/YouTube