/‘VAŽNA STUDIJA’ Otkriveno zašto su starije osobe osjetljivije na Covid-19

‘VAŽNA STUDIJA’ Otkriveno zašto su starije osobe osjetljivije na Covid-19

Manjak određene vrste imunosnih stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina za Covid-19, kažu američki znanstvenici, a piše Dnevnik.hr.

Kad mikrobi uđu u tijelo, potaknu imunosni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana za bakterije ili viruse. Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imunosni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T-stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od bolesti Covida-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunosnog sustava, a posebno jači odgovor T-stanica na korona virus.

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T-stanica i slabije koordiniran odgovor imunosnog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Sa starenjem izvori naših nezrelih T-stanica presušuju, objašnjava on. Imamo manje “neiskusnih” T-stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on. Starenje i prorjeđivanje nezrelih T-stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunosnog sustava, što povećava izglede za teži oblik bolesti, poručuju znanstvenici.

bl

Foto: Unsplash